У Полтаві пам'ятник гетьману Мазепі одягли у вишиванку (фото)

В цілому, без урахування оренди підйомної вишки, вишиванка для Мазепи обійшлася в 400 гривень.

16 травня, в День вишиванки, полтавські «свободівці» прикрасили сорочкою в національному стилі пам'ятник Івану Мазепі, встановлений три роки тому на Соборній площі, передають Патріоти України.

- У Львові зазвичай надягають вишиванку на пам'ятник Нептуну. Нам здалося, що і в Полтаві потрібно робити пам'ятники живими і з ними потрібно комунікувати, в тому числі і прикрашати. Іван Мазепа свого часу мріяв про незалежну Україну, і зараз його мрія збулася, - пояснив ініціатор заходу депутат Полтавської міської ради Юліан Матвійчук.

Українська сорочка для бронзового гетьмана готувалася протягом двох останніх тижнів. Перед цим «свободівці» зняли з пам'ятника мірки, купили 5 метрів тканини, але виявилося, що цього мало. Тому терміново довелося виправляти помилку в розрахунках і докуповувати ще 1 метр матерії. Мега-вишиванку довжиною 1,2 м і шириною 3 м для пам'ятника кроїла мама Юліана Людмила Матвійчук, яка займається пошиттям одягу, а їй допомагали ще дев'ять майстринь: елементи вишивки на грудях малювали по тканині пастеллю і олівцями, а до рукавів і горловини пришивали стрічки з орнаментом . Щоб краще було надягати сорочку на скульптуру, боки не зшивали, а закріпили шпильками вже на «клієнті».

В цілому, без урахування оренди підйомної вишки, вишиванка для Мазепи обійшлася в 400 гривень. Але це швидше її імітація. Майстрині, які мають досвід з пошиття великих українських прапорів, кажуть, що до наступного року вони вишиють вручну сорочку для бронзового гетьмана.

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...