"У школах безкоштовно вчать ходити на лижах та плавати": Українка розповіла про життя в Словаччині (фото)

Садочки в Словаччині є державні та приватні і ціна відвідування залежить від віку дитини. Про це розповідає українка Дарія Янегова. Вона виховує двох дітей, передають Патріоти України.

"Ціна на відвідування садочка залежить від форми власності. Приватний дитсадок для дітей до трьох років обійдеться в 50 євро ще 20 євро треба додати за харчування. Також раз на рік потрібно здати близько 70 євро на потреби дитсадка. Після трьох років дитсадок обійдеться у 15 євро, також потрібно буде доплатити 20 євро за харчування і річний внесок", - розповідає Дарія.

Приватні дитсадки коштуватимуть 280 євро, але жителі Словаччини можуть отримати соціальну допомогу в сумі 250 євро, а якщо дитина відвідує садочок, то й 280 євро. "Найкращі дитсадки в селах біля великих міст. Вони отримують дотації на розвиток і ціна на відвідування там нижча, а якість надання послуг висока", - додає українка.

А от розвиваючі школи для дітей тут майже відсутні. Записатись на навчання можна, коли дитині виповнилося 5-6 років. "У школах безкоштовно вчать їздити на лижах та плавати. Іноді доплата за гуртки при школах номінальна, близько євро за місяць", - додає Даша.

Дарія зауважує й те, що іграшки для дітей та мода в Словаччині відстають на 3-4 роки в порівнянні з Україною. "Коли народилась донька, то в Україні були популярні бізіборди. Розвиваючі ігри, які я бачила 3-4 роки тому в Україні, тільки починають з'являтися в Кошице", - додає вона.

Джерело: Gazeta.ua

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...