Новий поворот у гучній справі: У Шокіна був смертельний вміст ртуті у крові, його випадок можна порівняти з отруєнням Ющенка, - австрійський лікар

Колишній генеральний прокурор України Віктор Шокін міг померти від гострого отруєння ртуттю, якби вчасно не застосували антидота. Таку заяву в інтерв'ю "Українським новинам", яке опублікували 7 лютого, зробив австрійський лікар Микола Корпан, що лікував Шокіна, передають Патріоти України.

"Показники ртуті у крові були дуже високими. Спочатку ми не повірили, тому що показники говорили про смертельну дозу. Ми вважали спочатку, що це якась технічна помилка, і перевірили. Підтвердилося, що саме показник ртуті у крові Віктора Шокіна був на рівні 9,7, і ми почали інтенсивну терапію", – розповів Корпан.

За його словами, у пацієнта серйозно страждали функції печінки й нирок. "Після того як ми поставили діагноз "гостре отруєння ртуттю", яке призводить до летального результату, ми змушені були вдатися до спеціальної терапії із застосуванням спеціальних антидотів. Оскільки отруєння ртуттю є рідкісними випадками, в Австрії ми не змогли їх знайти. Однак нам вдалося знайти антидоти в Німеччині, і протягом дня ми їх отримали", – стверджує український фахівець, який працює у Відні.

Корпан порівняв випадок із Шокіним з українським політиком Віктором Ющенком, якого він лікував 2004 року. Тодішньому кандидату у президенти України також діагностували тяжке отруєння.
"У Ющенка була в тисячу разів вища доза ціанистого калію, і це було доведено. Його дуже швидко привезли в лікарню й почали цілодобово проводити дезінтоксикаційну терапію. Спочатку я вів його як пацієнта з гострим панкреатитом, який призводить до летального результату у 60% випадків. Випадки отруєння Шокіна і Ющенка можна порівняти в тому плані, що в обох проводили інтенсивну терапію для виведення токсинів", – зазначив Корпан.

Він сказав, що у своїй практиці вдруге стикається з отруєнням ртуттю, причому першим пацієнтом також був політик з України. Його прізвища Корпан не назвав.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...