У скількох відсотках справ українські суди скасовують штрафи від ТЦК: Оприлюднено статистичні дані

Станом на початок серпня в судовому реєстрі "Бабуся" виявлено щонайменше 34 справи, пов’язаних зі скасуванням штрафів від ТЦК, які були подані протягом трьох місяців після введення нових норм щодо порушень правил військового обліку. З них 30 справ завершилися на користь позивачів, і штрафи були скасовані. Про це повідомляє Opendatabot.ua, передають Патріоти України.

Дослідження свідчать, що найбільше скасувань стосуються порушень, які сталися до вступу в дію змін у законі.

«Суди враховують, що закон не має зворотної дії – відповідно, не дозволяє покарати за давнє правопорушення за новими правилами. Так, зокрема, сталося й у єдиній наразі справі у реєстрі, де штраф від ТЦК оскаржувала жінка, медикиня за фахом. На момент, як позивач отримувала медичну освіту, обов’язку ставати на облік не було – тож суд скасував цей штраф», – йдеться у матеріалі.

20% штрафів позивачі оскаржили через порушення процедури притягнення до відповідальності або відсутність доказів вчинення правопорушення. До прикладу, оскаржили штраф за неперебування на військовому обліку у ТЦК чоловіка, який за два тижні до того отримав тимчасове посвідчення про взяття на військовий облік.

Найпопулярніша причина скасування штрафів:

  • Штраф за нормою, що не існує на момент порушення 64.7%;
  • Штраф за нормою, що не існує на момент порушення 64.7%;
  • Відсутність доказів та порушення процедури 20.6%;
  • Відсутність доказів та порушення процедури 20.6%;
  • Штраф залишено в силі 11.8%;
  • Штраф скасовано 2.9%.

У скількох відсотках справ українські суди скасовують штрафи від ТЦК: статистичні дані фото 1

Важливо, що йдеться лише про штрафи за порушення правил військового обліку за змінами у ст. 210 КУпАП, що були прийняті у травні 2024 року. За таке правопорушення можна отримати штраф від 17 тисяч грн до 25 тисяч грн.

Операція "Рукавичка" провалилась: Прикордонники затримали "КАМАЗ" з півсотнею ухилянтів (фото, відео)

середа, 7 серпень 2024, 23:24

Прикордонники Державної прикордонної служби України (ДПСУ) затримали "КАМАЗ" на якому півсотні ухилянтів намагались втекти до Молдови. Як розповідають у ДПСУ, "квиток" до Молдови коштував 150 тисяч гривень. На таку ціну спокусились 48 ухилянтів, переда...

"Поки що радіємо": Діденко дала прогноз, чи повернеться в Україну пекельна спека

середа, 7 серпень 2024, 23:10

Найближчими днями погода в Україні не зазнає особливих змін, денна температура повітря коливатиметься в межах +25....+29 градусів, на півдні до +28...+32. Однак вже 18 серпня повернеться африканська спека, передають Патріоти України. Такий прогноз опри...