У США почали бити на сполох через загадкову хворобу, що вражає дипломатів і шпигунів

Влада США вже понад три роки шукає розгадку таємничої хвороби, яка з'явилася в деяких американських дипломатів і співробітників розвідки, коли вони перебували за кордоном. Як пише The New York Times із посиланням на держсекретаря Майка Помпео, починаючи з кінця 2016 року десятки чиновників і членів їхніх сімей, які проживають на Кубі і в Китаї або подорожують по роботі в інші країни, зокрема Росію, повідомили про захворювання, яке стало відомим як гаванський синдром, передають Патріоти України.

Хвороба отримала назву через місце, де вона вперше з'явилася. Серед симптомів – головний біль, втрата пам'яті, запаморочення, нудота, носові кровотечі і дивні звуки. "Деякі американські чиновники, зокрема досвідчені аналітики ЦРУ, і вчені, вважають, що жертв атакував іноземний противник, який використовував як зброю мікрохвильове випромінювання", – зазначає газета.

Інші чиновники і вчені вважають, що травми можуть бути результатом психологічного захворювання або навіть впливу пестицидів. "Протягом трьох із гаком років уряд США спрямовує значні ресурси на те, щоб розібратися в цьому і потім притягти до відповідальності винних – якщо ми визначимо, що це необхідно", – наголосив Помпео на пресконференції. Нещодавно було виявлено нових жертв хвороби – співробітників ЦРУ, які здійснили короткі поїздки за кордон.

"Одна передбачувана атака відбулася в Москві. В інших випадках співробітники зустрічалися з партнерськими розвідувальними агентствами, щоб обговорити плани протидії російським секретним операціям", – йдеться в статті. Водночас директорка ЦРУ Джина Гаспел не має задовільних доказів, що атаки, які спричинили захворювання, зробила Росія. У РФ також заперечують свою причетність. "Поки уряд США не має у своєму розпорядженні повного аналізу, який однозначно сказав би нам, як усе це трапилося, чи є епізоди частиною єдиної когорти", – визнав Помпео.

Зібрали майже 3,5 млн євро на снаряди для ЗСУ: Відомі українці відповіли листом подяки народу Словаччини (текст)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:41

Відомі українські громадські, культурні та інші публічні діячі й лідери думок підписали лист від української громадськості до словацького народу на знак подяки за збір коштів для української армії у Словаччині, повідомляють Патріоти України. У Словаччи...

Скандальний священник "відзначився" жартом про удар по телевежі Харкова, українці відреагували

вівторок, 23 квітень 2024, 13:16

Відомий священник ПЦУ Олександр Дедюхін знову опинився у центрі скандалу – на цей раз він вирішив "пожартувати" про мешканців Харкова, які залишились без доступу до телебачення після того, як окупаційні війська Росії завдали удару по телевежі 22 квітня...