У США створили "найбілішу з білих фарб", здатну суперефективно охолоджувати будинки в спеку

Вчені з Університету Пердью в США створили супер білу фарбу, яка відбиває 98% енергії випромінювання сонячного світла. Про це йдеться в науковому журналі ACS Applied Materials & Interfaces, зазначають Патріоти України.

У новій фарбі в якості білого пігменту використовувався сульфат барію-на відміну від використовуваних в більшості фарб діоксиду титану він не поглинає ультрафіолетові промені.

Крім того, неоднорідність частинок пігменту дозволила більш ефективно розсіювати частинки світла з різною довжиною хвилі. У підсумку в ході випробувань поверхні, покриті новою фарбою, навіть при прямому сонячному світлі мали температуру на 4,5 градуса нижче температури навколишнього середовища.

Так, якщо побілити новим складом 92,9 квадратних метра даху, то вдасться домогтися потужності охолодження в 10 кіловат. Під час польових випробувань команда виявила, що пофарбована поверхня залишається холодніше температури навколишнього середовища Принаймні на 4,5 °C.

Дослідники вже патентують фарбу і у співпраці з неназваною великою корпорацією працюють над її запуском в комерційний оборот.

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...