У Стародавньому Єгипті про сузір'я знали більше, ніж зараз - вчені в захваті від нової знахідки (фото)

У єгипетському місті Існа в храмі бога Хнума, будівництво якого завершили в правління римського імператора Клавдія, виявили назви невідомих вченим сузір'їв. Про це повідомляє видання Express, передають Патріоти України.

Храм цей знаменитий своїми астрономічними мотивами в інтер'єрах. На його прикрашення пішло близько 200 років. У 19 столітті він вважався зразком староєгипетської архітектури.

Під шарами сажі, що утворилася за 2000 років з моменту спорудження храму, робочі виявили написи на стінах. Тепер там можна побачити картини і ієрогліфи, на деяких з яких зображені зірки в небі. Експерти виявили описи Великої Ведмедиці, відомої у древніх єгиптян як Месехтіу, і Оріона, званого Сах.

Однак були і описи невідомих сузір'їв. Одне з сузір'їв називалося "Апеду н Ра" або "гуси Ра" (Ра - єгипетський бог сонця). На жаль, не було зображень, тому вчені до цих пір не змогли розшифрувати, до яких зірок відноситься текст.

Професор-єгиптолог Крістіан Лейтц з Тюбінгенського університету в Німеччині сказав: "Ми знайшли назви давньоєгипетських сузір'їв, які раніше були зовсім невідомі".

Храм був вперше розкопаний французьким єгиптологом Сержем Сонероном в 20 столітті. Сонерон, який помер в 1976 році, усвідомив значення написів, але не зміг їх інтерпретувати, оскільки вони знаходилися під товстими шарами сажі і пташиних екскрементів. Однак поточна реставрація відновила написи у всій красі, включаючи їх первісний колір.

Професор Лейтц сказав: "Ієрогліфи, які досліджував Сонерон, часто були лише дуже грубо вирізані, деталі наносилися тільки шляхом розфарбовування їх в колір. Це означає, що були досліджені тільки попередні версії написів. Тільки зараз перед нами відкривається остаточна картина".

Працював на ворога: У Харкові місцевий мешканець намагався навести російські ракети по базі спецпідрозділу ГУР

вівторок, 23 квітень 2024, 14:25

У Харкові Служба безпеки затримала коригувальника російських ракетно-бомбових ударів по місту, який намагався виявити та передати російським військовим місця розташування спецпідрозділу "Кракен" Головного управління розвідки Міністерства оборони Україн...

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...