У світі закінчуються ефективні антибіотики: ВООЗ попередила людство про велику загрозу

Вже незабаром на Землі може не залишитися ефективних антибіотиків для боротьби з різними захворюваннями. Багато антибіотиків, які вже застосовуються, стають неефективними проти тих бактерій, які їх "боялися" ще недавно, передають Патріоти України.

Разом із тим, вчені винаходять дедалі менше препаратів із новим принципом дії. Про це йдеться у новій доповіді ВООЗ, яку представила на спеціальній онлайн-сесії Європейського конгресу клінічної мікробіології та інфекційних захворювань керівник групи ВООЗ з відділу антимікробної резистентності Валерія Гіганте.

Всесвітня організація охорони здоров'я б'є на сполох: пристосованість хвороботворних бактерій до антибіотиків відбувається швидше, ніж відкриття нових препаратів. До того ж, бактерії дуже швидко стають резистентними до антибіотиків, які були винайдені для боротьби з ними. Через це в арсеналі у медицини залишається дедалі менше антибіотичних засобів для боротьби зі збудниками хвороб. І вже незабаром людство може повернутися до того стану, який був до відкриття антибіотиків.

За словами доповідачки, на сьогодні проходять клінічні випробування лише близько двох десятків нових розробок. А ще менше таких препаратів у розробці. При цьому за чотири роки, з 2017 по 2021 рік, на ринок вийшло лише 12 нових антибіотиків. Ще 27 препаратів перебувають у стадії розробки. Цього дуже мало для боротьби з мультирезистентними (стійкими до великого спектру препаратів) інфекціями, яких стає дедалі більше.

При цьому тільки чотири препарати з цього невеликого числа мають унікальний механізм дії. Причому після клінічних випробувань може стати ще менше нових антибіотиків, ефективних у боротьбі з бактеріями. Хвороботворні бактерії дедалі швидше мутують, стаючи невразливими для антибіотиків. І вчені явно програють у цій гонці.

"Швидке зростання мультирезистентних інфекцій по всьому світу викликає занепокоєння. У нас закінчується час, щоб вивести на ринок нові антибіотики та боротися з цією гострою загрозою громадському здоров'ю. Без негайних дій ми ризикуємо повернутися до епохи до антибіотиків, коли звичайні інфекції стають смертельними", - попередила Гіганте.

Таким чином, якщо не буде жодного прориву в медицині, світ вже незабаром ризикує повернутися до стану, коли будь-яка бактеріальна інфекція зможе "викосити" мільйони людей

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...