У це важко повірити! Археологи виявили стародавній череп зі слідами хірургічної операції - йому більше 2000 років

Американські вчені та археологи зробили сенсаційне відкриття, яке повністю перевернуло уявлення про давню медицину. Як повідомляє видання Express, в одному з черепів перуанського воїна виявили металеву пластину та сліди хірургічної операції, передають Патріоти України.

Череп перуанського воїна, якому понад 2000 років, зараз знаходиться в Музеї остеології Skeletons в Оклахомі. За даними досліджень, цей воїн отримав рану в бою, і лікарі тих часів провели йому унікальну операцію.

У цього черепа витягнута форма і на думку вчених, вона стала такою в результаті зв'язування. У ті часи така форма черепа вказувала на соціальний статус.

Багато питань у дослідників викликала металева пластина, яка була розміщена в черепі. Ймовірно, стародавні перуанські хірурги провели операцію з імплантації, щоб відновити зламаний череп.

Склад металу на цей момент з'ясувати не вдалося, але на думку вчених, це вказує на прямі докази існування стародавньої хірургії.

Вдалося також з'ясувати, що пластину не заливали, а саме помістили в череп, щоб зв'язати зламані кістки. І ця операція не стала посмертною або смертельною – древній воїн потім з нею жив. На це вказує те, що пластина встигла зростися з кістками черепа.

Обов'язкова ідентифікація в дії: Хто із пенсіонерів в Україні ризикує залишитися без виплат

вівторок, 16 квітень 2024, 6:52

Оформлення пенсійних виплат є важливим процесом, що вимагає від одержувачів регулярного підтвердження свого статусу. Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області, передають Патріоти України. Як кажуть чиновники...

Повівся на забаганку малого собі на голову: Американець подарував синові восьминога і незабаром дуже пошкодував про це (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 5:58

Спочатку сім'я з подивом виявила, що замість самця їм продали самку. Трохи згодом Терренс відклала яйця, які виявилися заплідненими. У результаті замість одного восьминога у Кліффордів з'явилося ще 50 штук. Кемерон Кліффорд, 36-річний стоматолог з Окла...