У Великій Британії виявили рештки унікального підводного монстра, що наводив страх на весь океан

Пліозавр

В англійському графстві Дорсет зі скель так званого Юрського узбережжя витягли гігантський череп морського чудовиська, пише Бі-бі-сі.

Незважаючи на колосальні розміри та загрозливий вигляд, міфічним цей монстр не був. Череп належав найбільшому морському хижакові, пліозавру, який був грозою океанів близько 150 млн років тому.

Знайдена скам'янілість досягає в довжину двох метрів і є одним зі зразків вимерлої рептилії, що найбільш добре збереглися. В результаті вчені отримали нові дані про цього стародавнього хижака.

Палеонтолог із Дорсета Стів Етчес вважає, що це — унікальний екземпляр, подібного до якого немає ніде у світі.

"Це — одна з кращих скам'янілостей, з якими мені доводилося коли-небудь працювати. Її унікальність полягає в тому, що це абсолютно цілий екземпляр. У всьому світі навряд чи хтось знаходив зразки з такою кількістю збережених деталей. А якщо й знаходили, то якась частина все одно була відсутня", - cказав він.

Вчені вже дослідили великі круглі отвори у задній частині голови черепа. За ними можна судити про розмір м'язів, які керували щелепами пліозавра, а також про гігантську силу, з якою закривалася його паща.

Максимальна сила становила близько 33 000 ньютонів.

"Щоб ви могли уявити, що це таке: найпотужніші щелепи сучасних тварин належать гребінчастим крокодилам і можуть досягати сили близько 16 000 ньютонів, - уточнили вчені.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

"Ми ще подивимося ці моменти": Шовковський висловився про розгромну поразку "Динамо" від "Лаціо" у стартовому турі Ліги Європи

четвер, 26 вересень 2024, 23:25

Головний тренер київського "Динамо" Олександр Шовковський прокоментував розгромну поразку від римського "Лаціо" в матчі першого туру основної стадії Ліги Європи сезону-2024/25, передають Патріоти України. Номінально домашній для "біло-синіх" поєдинок н...