У Вінниці встановили перший у світі пам’ятник Блаженнішому Любомиру Гузару

Гузар був у Вінниці лише тричі, але громада вирішила увіковічнити пам’ять про морального авторитета нації.

Його називали совістю нації і одним з найбільших моральних авторитетів сучасності, а промови розібрали на цитати. У Вінниці встановили перший у світі пам’ятник блаженнішому Любомиру Гузару. Главі української греко-католицької церкви, який помер 2017 року. Виготовили монумент на кошти вірян, повідомляють Патріоти України з посиланням на ТСН.

Під мелодію Мирослава Скорика і оплески відбувається відкриття пам’ятника - двометровий, із бронзи Блеженнійший Любомир Гузак із патріаршим посохом, у рясі і в своїй улюбленій камізельці. І його життєве кредо – «Бути людиною». Це перший у світі монумент Любомиру Газару.

«Чотири роки після смерті, це прецедент, що людині після чотирьох років поставили пам’ятник», - каже помічник єпископа української греко-католицької церкви Йосип Міллер.

Гузар був у Вінниці лише тричі, але громада вирішила увіковічнити пам’ять про морального авторитета нації, просвітника і філософа, кажуть у єпархії. Гроші на пам’ятник збирали самі віряни.

«Це 37 тисяч доларів, ми розуміємо Бог потребував ще більше і знайшлись ті, які дали ще більше», - твердить настоятель греко-католицького храму у Вінниці отець Георгій.

Скульптори Борис Крилов та Олесь Сидорук передивились сотні інтерв’ю і переслухали сотні історій різних людей, як знали Лубомира Гузара.

На відкриття пам’ятника із Канади прилетіла небога Гузара. І навіть знайшла тут родинне коріння. «Блаженішого батько, мій дідо Ярослав, був в Українській галицькій армії і брав участь в боях в Жмеринці, в 19 році, і я мала нагоду відвідати Жмеринку, я зв'язок, я тішуся», - каже вона

Слова Блаженнійшого, сказані за життя, одразу розбирали на цитати. А зустрічі, навіть короткі, пам’ятають навіть через десятиріччя.

«Це було декілька хвилин, але це на все життя, Він казав, що маємо любити один одного, поважати один одного, вірити в те, що Бог є, віра є. І наша Україна. Він про це дуже мріяв, щоб Україна була вільною і незалежною», - переконує прихожанка Тамара.

Пам’ятник поруч із церквою буде таким собі місцем роздумів, кажуть містяни. Пропонуватимуть, аби площу навколо назвали на честь Любомира Гузара.

"Ми не віддаємо борг державі, а боремося за власне майбутнє", - комбриг "Холодного Яру"

четвер, 25 квітень 2024, 22:03

Проведення демобілізації до закінчення війни є поганою ідеєю. Щоб бійці могли перепочити після виснажливих боїв, потрібно проводити ротації, а для цього потрібно мобілізувати більше людей. Таку думку висловив командир 93-ї окремої механізованої бригади...

Громадянка РФ організувала роботу борделів у центрі Києва (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 21:02

У Києві затримали громадянку РФ та її трьох спільників, які організували діяльність місць розпусти під виглядом роботи масажних салонів. Борделі знаходились у центрі міста. Про це повідомили в пресслужбі столичної поліції. Зловмисникам загрожує до семи...