У Вірменії на розкопках виявили унікальне поховання амазонок трьохтисячолітньої давнини

У Вірменії археологи виявили поховання з останками трьох людей, двоє з яких були жінками-воїнами, професійними воїтельницями-лучниками, бронзової доби, повідомляється в науковому журналі International Journal of Osteoarchaeology, зазначають Патріоти України.

Останки жінок-воїнів знайшли у могильнику Джрапі, розташованому у Ширакській області. Він відноситься до епох пізньої бронзи та раннього заліза. Гробниця знаходилася під перекриттям із чотирьох базальтових плит загальною довжиною близько 4,5 метра. Крім останків людей, там знаходилися шість глиняних судин, намисто, кинджал і чотири наконечники бронзових стріл.

Скелети збереглися в повному обсязі, оскільки кілька десятиліть перебували під водою. Один належав жінці 45-50 років, другий - молодій дівчині 16-20 років, а третій - можливо чоловікові, який помер у віці старше 50 років.

Те, що жінки брали участь у боях, підтверджують сліди травм на їхніх скелетах. Поруч із однією з жінок археологи знайшли наконечник стріли, яким, мабуть, її вбили. Друга жінка отримала перелом кісток черепа, прижиттєве поранення нижньої щелепи гострою зброєю. Також на її великогомілковій кістці знаходяться сліди від стріли в ногу.

Стан кісток всіх трьох людей вказують на їх добрий фізичний розвиток. Вчені змогли визначити зміни в кістках, що ці люди, ймовірно, займалися стріляниною з лука і їздили на конях.

Дві жінки поховані з їхньою особистою зброєю - стрілами та кинджалом. Подібні поховання зустрічалися дуже рідко у Вірменії.

У Львові 50-річний чоловік безжально вбив рідну матір

субота, 20 квітень 2024, 14:19

У Львові 50-річний чоловік вбив власну матір. Тепер йому загрожує до десяти років тюрми. Про це повідомили у поліції Львівської області, передають Патріоти України. Повідомлення про тіло жінки без ознак життя у квартирі одного з будинків на вулиці Горо...

Затримано військових, які розстріляли поліцейських на Вінниччині. Відео з бодікамери вбитого патрульного виклали в мережу (18+)

субота, 20 квітень 2024, 13:14

Військових, яких розшукували за розстріл поліцейських на Віниччині, затримано. Про це повідомили українські ЗМІ, передають Патріоти України. . За попередніми даними, вони здалися самі. Раніше стало відомо, що Вінницька спеціалізована прокуратура у сфе...