У віці 94 років: Помер видатний чеський письменник Мілан Кундера

Сьогодні, 12 липня, у віці 94 років, помер видатний чеський і французький письменник Мілан Кундера. Романіст, драматург, поет, есеїст вважається найбільш значним чеським письменником другої половини ХХ ст. Він помер у Франції. Про це повідомляє чеська газета Novinky.cz, передають Патріоти України.

Мілан Кундера, який народився у Брно (Чехословаччина), був змушений разом із дружиною емігрувати до Франції у 1975 році, коли його вдруге виключили з комуністичної партії, до якої він вперше приєднався у 1948 році.

Дитинство Кундери пройшло від впливом Другої світової війни та німецької окупації, тоді ж його захопили ідеї марксизму та комуністичної партії. І після виключення у 1950 році він продовжував дивитися на творчість і літературну діяльність крізь призму комуністичних ідей.

У 1956 році його членство в партії відновили, проте у творах, зокрема літературному дослідженні Мистецтво новели: подорож Владислава Ванчури до великої етики (1960) колеги побачили дисидентські ідеї. У 1967 році Мілан Кундера виступив із критичною промовою на Конгресі Спілки письменників Чехословаччини під назвою Невпевненість в існуванні чеської нації. У ній він виступив за свободу творчості, проти цензури та засудив спробу заборонити фільми чеської режисерки Віри Хітілової. Виступ також став приводом для нашумілої полеміки на сторінках ЗМІ із Вацлавом Гавелом про долю і місце чеської нації і культури між Сходом і Заходом. У 1970 році його виключили з партії, а книжки прибрали з полиць магазинів і бібліотек.

Мілан Кундера продовжив свою літературну і публіцистичну діяльність у Франції. У 1978 році він переїхав до Парижа, де він читав лекції у Вищій школі соціальних наук. А в 1982 році завершив свій роман Нестерпна легкість буття, з яким зажив всесвітньої слави. У 1988 році на екрани вийшов однойменний фільм Філіпа Кауфмана з Деніелом Дей Льюісом і Жюльєт Бінош у головних ролях.

У 2019 році, через 40 років, Мілан Кундера відновив чеське громадянство.

Серед найвідоміших творів Мілана Кундери романи Жарт (1967), Вальс на прощання (1972), Нестерпна легкість буття (1984), Безсмертя (1990), Невідомість (2000), п'єси Два вуха, два весілля (1968), Якуб та його пан (1971), збірки поезій Людина, Дикий Сад (1953), Останній травень (1955) та інші.

У 1985 році Мілан Кундера був удостоєний Єрусалимської премії, Австрійської державної премії з європейської літератури (1987), Гердерівської премії (2000). Також він був одним з претендентів на здобуття Нобелівської премії з літератури.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...