У вигляді таблеток та на дріжджах: Якими будуть українські вакцини від коронавірусу

Львівські вчені розробляють білкову вакцину від коронавірусу з використанням дріжджів. Про це розповів академік Андрій Сибірний в інтерв'ю "Суспільному", передають Патріоти України.

Він пояснив, що за схожим принципом працюють і зарубіжні вакцини. "Такі вакцини, від Новавакс, вона теж білкова вакцина. Це так само білок коронавірусу, але синтезується він не в дріжджах, а в клітинах комах", - сказав академік.

Львівські вчені вирішили працювати саме з дріжджами, оскільки вже мають позитивний досвід роботи з ними. Вони роблять вітаміни і антибіотики на дріжджах. Фахівці вже пройшли початкові етапи у створенні вакцини від коронавірусу.

Розробити її планують до кінця цього року, після цього настане етап випробувань. Вірусні білки мають перевірити на лабораторних тваринах - трансгенних мишах, яких будуть заражати вірусом і вводити їм вакцину.

"Ось цей останній етап роботи напевно доведеться робити з нашими колегами в Польщі. Так ми попередньо домовилися. Я б хотів, щоб це була повністю українська вакцина, але так виходить, що це буде міжнародне співробітництво", - уточнив Сибірний.

Львівські вчені також хочуть створити ще одну вакцину від коронавірусу - у формі таблетки. Це стане їх новим проектом.

Суд виправдав чоловіка за водіння в нетверезому стані: Що сталося

вівторок, 23 квітень 2024, 20:50

Суд у Бельгії виправдав чоловіка, якого звинувачували у водінні в нетверезому стані – у його крові виявили алкоголь, однак бельгієць його не вживав. Річ у тім, що організм чоловіка сам виробляє спиртовмісні сполуки. Про це розповідає The Guardian, пере...

В Україні батька сімох дітей визнали ухилянтом

вівторок, 23 квітень 2024, 20:30

В Україні чоловіка, який є батьком сімох неповнолітніх дітей, суд визнав винним в ухиленні від мобілізації. Йому присудили три роки арешту, який замінили на два роки іспитового терміну. Про таке рішення суду Полтавської області йдеться у матеріалах спр...