На Донбасі у зоні бойових дій помер легендарний воїн, командир 206-го батальйону ТрО "кіборг" Віталій Баранов на прізвисько "Біба"

Віталій Баранов нагороджений орденами Богдана Хмельницького II й III ступенів

Віталій Баранов керував десантниками, захищав Донецький аеропорт, а з початком масштабного російського вторгнення очолив один із підрозділів тероборони і знищував росіян на гарячих напрямках фронту.

Про смерть 56-річного комбата повідомив першим вранці 9 жовтня голова Оболонської РДА Кирило Фесик.

"Сьогоднішні жахливі новини точно не пройдуть осторонь будь-якого активного мешканця Оболоні. Загинув командир 206 батальйону ТРО Віталій Баранов, справжній герой, легендарний воїн та командир, неодноразовий член громадської ради при Оболонській РДА. Найбільш щирий патріот із тих кого я знав. Оптиміст, життєлюб, інтелігентна та скромна людина. Стільки ще про нього хочеться хорошого сказати, думаю всі хто його знав зрозуміють про що я", - йдеться в повідомленні.

Віталій Баранов захищав Україну з 2014 року. Фото: В.Баранов/Facebook Кирило Фесик згадав, що востаннє спілкувався з Віталієм Барановим три дні тому, воїн був як завжди спокійним та впевненим.

Мер Бучі Анатолій Федорук уточнив, що у комбата не витримало серце. "Після однієї з нарад в зоні бойових дій втратив свідомість. Реанімували всіма силами і засобами. Не змогли. Час прийшов",- написав у фейсбуку Олексій Мочанов.

На сторінці у фейсбук Віталія Баранова — слова вдячності за життєвий подвиг, за вірність і мужність. Всі визнають, що Київ і Україна втратили особистість історичного масштабу.

Віталій Баранов нагороджений орденами Богдана Хмельницького II й III ступенів.

Він народився на Житомирщині у місті Коростишів. Батько був керівником підприємства «Вибухпром» на кар’єрі. Дитиною Віталій їздив з батьком на роботу — коли підривали граніти й це його причаровувало. Пізніше, він зізнався, що це вплинуло на вибір професії.

Віталій Баранов обрав Кам’янець-Подільське вище військово-інженерне командне училище імені маршала інженерних військ В. К. Харченка.

Військова професія і армійське середовище та навчання він вважав одним з найкращих періодів життя, коли сформувалась його особистість.

В незалежній Україні Віталій Баранов був підполковником ЗСУ. У 2004 році пішов у відставку, зайнявся бізнесом. А у 2014 — став захищати Україну. Кажуть, що його не хотіли брати до війська, бо не було відповідної його званню та спеціальності посади. Але Баранов пішов служити старшим лейтенантом в 90-му окремому батальйоні, де був на посаді помічника командира батальйону з оперативного забезпечення.

Потім у його долі був Донецький аеропорт. Баранов став начальником штабу батальйону. Їх комбат потрапив у полон і Віталій Анатолійович очолив підрозділ.

У 2015 році працював у ТСО України. Створив громадську організацію, яка опікувалась колишніми «кіборгами».

Про початок широкомасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, Віталій Баранов дізнався у селі Катюжанка, за 50 кілометрів від столиці. Він рушив до Чорнобиля, бо розумів, що звідти «московіти» намагатимуться йти на Київ. Проаналізувавши ситуацію, повернувся додому, зібрав речовий мішок і поїхав до центру терукомплектування.

«За годину-півтори туди підтягнулися і мої бойові побратими по 90-му батальйону. Нас було чоловіків 10-12. Ми отримали зброю, і для всіх нас, як і для десятків тисяч українців, того дня почалося нове життя», — так Баранов згадував початок великої війни.

Він з підрозділом виконував завдання у Чорнобилі та районі Київського водосховища. далі воювали на Миколаївщині, Херсонщині, Харківщині, певний час були під Бахмутом.

«Наш підрозділ формувався в Києві, але служать у ньому представники практично з усіх регіонів», — розповідав він.

Саме біля Бахмуту підрозділ зазнав найболючіших втрат. До слова, Віталій Баранов казав журналістам, що для такого розташування, яке має Україна, служити у війську мають всі.

Віталій Баранов на могилі побратима. Фото: АрміяInform «Хто наші сусіди, довжина кордонів з якими сягає кількох тисяч кілометрів? Правильно: московія і білорусь. Зважаючи на це, наше становище не краще, ніж в Ізраїлю. В цій країні, яка десятки років була оточена ворожими силами, служать усі», — ділився він в інтерв’ю АрміяInform.

І ще Віталій Баранов казав, що війна підсвічує у людині всі її найпотаємніші риси, показуючи, хто є хто, випробування роблять це точніше за «найсучасніший діагностичний апарат».

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...