Учені оголосили навіщо потрібні брови: без них не було б людей

Вчені, наукаБровам приділяють надто багато уваги, особливо жіночим, і так було завжди. Вони здатні поміняти вираз обличчя та зробити погляд виразнішим. Чи не тому сьогодні існує безліч технік по догляду за ними, аби зробити їх насиченішими: пудрові брови, фарбування, мійроблейдинг чи ламінування брів. Існують варіанти на буль-який смак та гаманець. Та виявилось, що крім як для краси, брови потрібні людям ще з деяких причин. Інформатор розповість. Брови - це яскраві маяки соціальної інформації, переконані дослідники, оскільки вони є важливим засобом невербальної комунікації. Здивування, флірт, гнів, смуток, недовіра, збентеження, співчуття та багато інших емоцій можна швидко виразити за допомогою брів. Мабуть, найбільш очевидним виразом є підняття брови, яке часто означає здивування, йдеться в матеріалі Iflscience.

Це пов’язано з тим, що ваші очі широко відкриваються під час першого шоку, намагаючись охопити якомога більше навколишньої сцени, змушуючи брови підніматися. Люди можуть легко вловити цю ознаку в інших, що дозволяє нам оцінити внутрішній емоційний стан оточуючих нас.

Подібним чином, брови також піднімаються, коли ми зацікавлені, підкреслюючи, що наші очі широко відкриті до всього, що лежить перед нами. Ось чому ми піднімаємо брови, коли фліртуємо або занурюємося в розмову.

Більшість цих рухів бровами є підсвідомими. Є також деякі докази того, що певні прості вирази є універсальними для всіх культур, вони ніби закріпилися в людині за час еволюції. Однак інші аспекти виразу брів залежать від культури.

Одне цікаве дослідження 2011 року показало, що різні культури більше покладаються на брови для вираження, ніж інші. Наприклад, виявилося, що китайські учасники дослідження більше використовують для цього очі, тоді як група, яку дослідники назвали "західними кавказцями", покладалася на брови та губи.

Крім вираження емоцій, брови також відіграють важливу роль у розпізнаванні обличчя. У статті 2003 року на цю тему вчені пояснили, що за умови, якщо збрити брови на знайомому обличчі, ви можете навіть не впізнати знайому вам людину.

"Насправді за відсутності брів спостерігається значно більше погіршення розпізнавання обличчя, ніж за відсутності очей на зображенні", - доводять дослідники.

Примітно й те, що брови Homo sapiens зовсім не такі, як у наших далеких родичів. У нас гладке чоло з більш помітними, волохатими бровами, здатними до більшого діапазону рухів. На відміну від більшості наших вимерлих предків, як-от Homo heidelbergensis, які мали важкі та жорсткі брови.

Дослідження 2018 року дійшло висновку, що наші вишукані брови були величезним чинником нашої еволюції, дозволяючи нам розвивати тонкі комунікативні навички, які призвели до створення великих складних соціальних мереж.

У певному сенсі саме наші брови допомогли нам стати людьми. Ну і крім того, це крихітні пов’язки від поту, щоб той не потрапляв в очі.


Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...