УЄФА відсторонив збірну Росії від участі в Євро-2024

Збірна Росії з футболу не зможе виступити на чемпіонаті Європи 2024 року з футболу. Першим про це повідомив президент УАФ Андрій Павелко, також інформацію підтвердив офіційний сайт РФС.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ до України в лютому російська збірна була відсторонена від участі в офіційних турнірах під егідою міжнародних керівних органів УЄФА та ФІФА. Відтак Росія не проводила офіційних матчів від листопаду 2021 року, коли поступилася Хорватії з рахунком 0:1.

З цієї ж причини Росія втратила можливість зіграти на чемпіонаті світу-2021. Вийшовши до кваліфікаційного плей-оф, російській збірній не дозволили зіграти її півфінальний матч проти Польщі. Останній призначили технічну перемогу.

Проте світова першість в Катарі стане не єдиним міжнародним форумом, що пройде без Росії через її невиправдану агресію проти України. У вересні Асоціація футболу України в особі президента Андрія Павелка виступила з вимогою не допустити росіян і до Євро-2024 у Німеччині.

Тепер УЄФА ухвалив рішення не допускати росіян до кваліфікаційних матчів турніру, що стартують у березні наступного року. Для збірної Росії це означатиме неможливість кваліфікуватися на континентальну першість - відтак, російська команда офіційно не буде представлена на Євро-2024.

Із власним коментарем щодо рішення УЄФА виступив Павелко, що першим анонсував рішення відсторонити Росію від турніру.

"Росіянам просто немає до чого готуватися. Як і вимагав, РФ не буде [на жеребкуванні] 9 жовтня в німецькому Франкфурті. І щонайменше до 2024 року їм таки не світять офіційні міжнародні футбольні змагання. Євро-2024 пройде без країни-агресора", - написав очільник УАФ у Facebook.

Що відомо

  • Євро-2024 пройде у 10 містах Німеччині в період з 14 червня до 14 липня 2024 року. У фінальній частині турніру візьмуть участь 24 збірні.
  • Німеччина як господар турніру стартуватиме безпосередньо з групового раунду фінальної частини Євро-2024. Решта команд змагатимуться у кваліфікації, що складатиметься з восьми груп з п'яти та шести команд. Дві найкращі команди з кожної групи отримають квиток до фінальної частини змагань.
  • Звання чинних чемпіонів Європи відстоюватиме збірна Італії. На Євро-2020 італійці здобули свій другий в історії континентальний титул, у фіналі здолавши Англію (1:1, пен. 3:2).

На Закарпатті 19-річний хлопець зґвалтував дитину, справою зайнялася поліція

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:15

На Закарпатті правоохоронці затримали 19-річного мешканця Мукачівського району, який зґвалтував 13-річну дівчину. Про це повідомили у поліції Закарпатської області, передають Патріоти України. Про постраждалу дівчину їм повідомили у медзакладі, куди в...

Зможуть демонтувати? Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки історії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:30

Мінкульт своїм наказом позбавив Арку дружби народів статусу пам’ятки історії. Відповідно, тепер цей монумент може бути повністю демонтований.Про це повідомили в пресслужбі відомства. 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була прибрана з цен...