Україна до 2050 року купуватиме питну воду з-за кордону, експерт шокував заявою

До 2050 року Україна може бути змушена почати імпортувати питну воду. Вже сьогодні у 9 випадках з 10 водопровідна вода, якою ми користуємося, містить шкідливі домішки. Такий невтішний прогноз на своїй сторінці у Facebook озвучив голова постійної комісії з питань екологічної політики КМДА Костянтин Яловий.

Чому в Україні проблеми з питною водою?

За даними Українського водного товариства, до 90% заборів з водопроводу виявляють перевищені показники солей, заліза, марганцю, хлору та інших речовин. Експерт з екології каже, що у нещодавньому дослідженні на цю тему зібрано кілька важливих фактів про якість води в Україні. Всі вони - наведені нижче.

Отож. Ключовою проблемою є критичний стан мереж, у яких відпочатку не достатньо очищена рідина додатково забруднюється.

Проблемою є й те, що українські гігієнічні вимоги до питної води перевіряють її на 86 забруднюючих речовин. В країнах же Європейського Союзу контролюють вміст щонайменше 100 речовин.

Відповідно відрізняється й вартість послуги: так, у Києві 1 кубометр холодної води коштує 13 гривень, а в ЄС - 3,5 євро (близько 108,5 гривень).

Німеччина щорік спрямовує на технічне переоснащення водопроводу та каналізації по 7 млрд євро. В Україні валовий дохід водоканалів становить лише 1 млрд євро на рік.

"У держбюджеті на 2022 рік на програму "Питна вода в Україні" закладено 1 млрд гривень. Загалом вона обійдеться державі у понад 28 мільярдів", - говорить експерт.

"У підсумку, щоб мати питну воду нормальної якості, Україна має інвестувати значні кошти у модернізацію системи водопостачання та інші пов'язані речі. Причому треба робити це вже сьогодні, адже у XXI столітті цінність цього ресурсу у світі буде лише зростати", - додає він.

Де питна вода в Україні найбрудніша сьогодні?

За даними WaterNet, найкраща якість водопровідної води в Україні у Волинській області, де використовують переважно підземні джерела.

Водночас місцевою проблемою є її висока жорсткість. Найгірша вода із крана у мешканців Дніпропетровської області - в ній у рази перебільшено вміст марганцю, спостерігається велика кількість органічних забруднювачів, підвищена мутність та окиснюваність.

У липні Україну накриють зливи та град: Синоптикиня дала довгостроковий прогноз і попередила про "сюрпризи"

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:47

Наприкінці квітня в Україні буде похолодання, можуть навіть вдарити заморозки вночі, а на початку червня пройдуть сильні дощі зі шквалами. Однак, за прогнозами погоди від наших фахівців, літо в Україні буде на 1-2 градуси теплішим за норму, і вже в дру...

От де дешевше жити! Держстат опублікував рейтинг українських регіонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:22

Індекси споживчих цін на різні товари, включно з продуктами харчування, за перші три місяці2024 року продемонстрували підвищення в усіх регіонах, за винятком Сумської області, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Найбільш значний приріст...