Україна може виробляти вакцини Pfizer і Biontech. Названо умови

Щоб налагодити в Україні виробництво вакцин від коронавірусу, зокрема, за технологією Pfizer і Biontech, необхідно створити не лише "біологічний кластер", а й долучити закордонних фахівців. Українська медична наука не в змозі реалізувати це завдання власними силами, зазначають Патріоти України.

Таку думку в ефірі телеканалу OBOZREVATEL висловив завідувач відділу загальної та молекулярної патофізіології Інституту фізіології імені О.Богомольця НАНУ, доктор медичних наук Віктор Досенко.

"Нам потрібно позичати мізки, нам потрібно позичати фахівців, які дійсно мають досвід виробництва відповідних препаратів", – наголосив він.

Вчений розповів про заклик уряду США до фармацевтичних компаній-виробників вакцин від COVID-19 надати у вільний доступ технології виготовлення цих препаратів. Заклик було підтримано концерном Pfizer і Biontech.

"У цьому плані я бачу перспективу мати сучасне виробництво розробленої і вже доведеної вакцини, щоб не потрібно було проводити своє клінічне дослідження і витрачати на це сотні мільйонів доларів. Тому що виробництво РНК-вакцин, а далі – РНК-заснованих препаратів – це величезна перспектива в медицині. Але за моєю інформацією, у нас немає відповідного виробництва препаратів такого класу. Україна не виробляє жодного РНК-препарату", – зауважив Досенко.

Він заявив, що ініціативу уряду про створення спеціальної лабораторії для створення вакцин "можна вітати". Втім, вчений зауважив, що однієї лише лабораторії замало – потрібен інтелектуальний потенціал, фахівці.

"Самі гроші, стіни і обладнання лабораторії не створюють науку. Нам потрібно позичати фахівців. В інакшому випадку це буде ще один музей із класним обладнанням, який нічого не здатний виробляти", – сказав Досенко.

"Треба визнавати, що в нас є брак відповідних фахівців, і спокійно шукати фахівців, які вміють це робити. Тоді відбудеться певне "щеплення" – і науковим мисленням, і високотехнологічним підходом", – додав він.

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...