Україна перебуває на межі зміни етнічного складу нації, - Інститут демографії

Заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Олександр Гладун в ефірі телемарафону заявив, що продовження скорочення кількості населення призведе до втрати Україною свого впливу в Європі та зміни етнічного складу нації.

"Україна із 90-х років втрачала свою чисельність. Якщо це буде продовжуватись, ми будемо втрачати свою вагу в Європі, як держава", — наголосив Гладун.

За його словами, Україна, як найбільша країна Європи має заповнювати свої території українцями, адже в протилежному разі її заповнять інші національності.

"Якщо ми будемо скорочуватись, то ці території будуть заповнювати інші люди і ми нічого не зможемо з цим зробити… Ми будемо мати зміну етнічного, соціального складу", — пояснив Гладун.

Він розповів, що дані Інституту демографії про те, що в Україні станом на 1 січня 2023 року проживає від 28 до 34 мільйонів людей мають таку розбіжність через відсутність точних даних.

"Ніхто не знає скільки нас зараз… і така велика розбіжність тому, що ми не маємо реальних чисел народжених, померлих, а також немає даних про міграцію", — зазначив експерт.

Гладун наголосив, що дані прикордонників України вдвічі менші, ніж інформація ООН щодо українців, які мають тимчасовий захист в Європі. До того ж він повідомив, що на території рф перебувають майже три мільйони наших людей.

"Йдеться про чисельність 2,9 мільйона людей. Як на мене, це дуже багато… Ми не знаємо кого росіяни включають у це число, тому ідуть великі розбіжності в оцінках", — сказав він.

В Інституті демографії та соціальних досліджень припускають, що до 2030 року чисельність населення, відповідно до прогнозів фахівців, скоротиться до 24-32 млн.

Дослідження показало: Вчені нарешті розгадали таємницю Бермудського трикутника

понеділок, 29 квітень 2024, 16:22

Ділянка моря між Флоридою, Пуерто-Ріко та Бермудськими островами широко відома як Бермудський трикутник. Таку назву він отримав у ХХ столітті, коли його почали пов'язувати із загадковими зникненнями літаків та човнів. Багато років стверджується, що к...

Навіть якщо є відстрочка? Чи будуть після уточнення даних у ТЦК відправляти на ВЛК

понеділок, 29 квітень 2024, 15:56

Після набрання чинності нового закону про мобілізацію (18 травня) військовозобов’язані громадяни повинні прибути до ТЦК для уточнення своїх даних, передають Патріоти України. Після цього вони однозначно будуть направлені на ВЛК, навіть якщо їм надають...