Україна переходить на новий церковний календар: Архієрейський собор проголосував за зміну

Архієрейський собор ПЦУ у Києво-Печерській лаврі 24 травня проголосував за зміну церковного календаря. Так, серед учасників собору лише один був проти переходу на новий церковний календар, ще один учасник утримався, передають Патріоти України.

Напередодні митрополит Київський і всієї України Епіфаній анонсував перехід ПЦУ на новий церковний календар. Відповідне рішення ухвалили на сьогоднішньому соборі у Трапезному храмі лаври. А формальний перехід затвердять під час помісного собору церкви 27 липня.

Як розповідав митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко), перехід на новий церковний календар не буде обов'язковим для всіх, примусового нав'язування не буде. Тобто парафії за власним бажанням зможуть звершувати богослужіння за старим стилем.

Які зміни передбачає новий церковний календар

За новим календарем віряни почнуть жити від 1 вересня. Відтоді святкуватимуть більшість релігійних свят в інші дати. Так, святкування Різдва припадатиме на 25 грудня замість 7 січня. Відповідно змістяться дати інших релігійних свят: Покрови (припаде на 1 жовтня), Водохреща (6 січня), Святого Миколая (6 грудня). Водночас Великдень та Трійцю святуватимуть по-старому, тобто церковники вираховуватимуть дати вручну, як і раніше.


"Є просто люди, які втекли": У Зеленського пояснили посилення роботи консульств за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:59

Не існує ніякого "Варшавського майдану", а просто є люди, які втекли з країни, що воює, а тепер намагаються протестними акціями "відстоювати свої права", забувши про свої обов'язки. Про це заявив радник очільника ОП Михайло Подоляк, пише "24 Канал", пе...

В Україні штрафи за порушення правил військового обліку мають намір підвищити в рази: Чого чекати

п’ятниця, 26 квітень 2024, 10:55

В Україні статтями 210 та 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) передбачено відповідальність за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку (зокрема за те, що не став вчасно на облік...