Україна закручує гайки: Чи можуть покарати військовозобов'язаних, які виїхали за кордон, - пояснення адвокатки

Україна потребує майже пів мільйона військовослужбовців для відсічі агресії Росії, стверджує військово-політичне керівництво країни. Як заявив міністр оборони Рустем Умєров, влада шукатиме шляхи для повернення з-за кордону тих чоловіків, які незаконно виїхали, передають Патріоти України.

Адвокатка Марина Бекало пояснила ТСН, чи можуть покарати військовозобов'язаних, які виїхали за кордон. "Перебування громадян за кордоном є вільним вибором і не порушує національне законодавство", – розповіла вона.

За словами адвокатки, чоловіки, які перетнули кордон винятково через пункти пропуску після повномасштабного вторгнення – виїхали за кордон законно.

"Ми маємо це визнавати. Адже є затверджений перелік підстав для виїзду в умовах дії правового режиму воєнного стану, і в пунктах перетину надаються документи, що засвідчують обставини правомірності виїзду за кордон. Інше питання, якщо чоловік виїхав на підставі незаконно отриманих документів. Наприклад, отримав корупційним шляхом довідку ВЛК про непридатність до служби", – зазначила вона.

У такому разі, за словами адвокатки, має бути відповідний вирок суду, тобто провина особи має бути доведеною в судовому порядку.

"Щодо тих, хто виїхав по системі "Шлях", або як волонтер, спортсмен чи музикант, і не повернувся. Нагадаю, що юридичної відповідальності за неповернення законодавством не передбачено”, – розповіла Марина Бекало.

Якщо будуть ухвалені зміни до законодавства, якими буде передбачена адміністративна або кримінальна відповідальність, то такі заходи покарання можливо буде застосувати лише щодо тих осіб, які здійснили правопорушення вже після ухвалення закону і набуття ним чинності, підкреслила адвокатка.

Адвокатка також нагадала, що стаття 41 Конституції України гарантує право володіння, користування і розпорядження своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

"А тому арештовувати майно і рахунки громадян лише з підстав їхнього перебування за кордоном є не лише порушенням конституційних прав, але і прав людини згідно з міжнародними конвенціями, які Україна ратифікувала", – додала вона.

Мріяв збудувати нову "Мрію", але не мав роботи в Україні: Помер відомий вітчизняний авіаконструктор

неділя, 28 липень 2024, 0:32

Дмитро Ківа працював на заводі "Антонов" за всіх президентів України, окрім Володимира Зеленського. 25 липня на 82-му році життя помер відомий український авіаконструктор Дмитро Ківа, який пропрацював на авіаційному заводі "Антонов" 52 роки, передають ...

Ах, Одеса... В курортній Аркадії поряд з рестораном сталась масова бійка за участю військових, цивільних та поліції. Решта відпочиваючих з інтересом споглядала (відео)

субота, 27 липень 2024, 23:49

У одеській Аркадії група чоловіків билась просто перед місцевим рестораном, свідчать кадри з соцмереж. У бійці брали участь і цивільні, і люди у формі. . Увечері 27 липня біля прибережного ресторану в Одесі сталась масова бійка, у якій взяли участь ци...