Українець відсудив у РФ десятки тисяч євро моральної шкоди, бо доводиться щогодини з тривогою стежити за новинами

Сосновський районний суд у Черкасах задовольнив позов місцевого жителя та ухвалив рішення стягнути на його користь із РФ 85 тис. євро. З них 35 тис. євро - моральні збитки, які отримав українець через військову агресію та тимчасову окупацію частини територій, передають Патріоти України.

Про це йдеться у рішенні Сосновського районного суду у Черкасах у справі №712/4875/23. І хоча суд зайняв бік позивача, реальної можливості реалізувати рішення немає. Національні суди, зокрема й українські, можуть ухвалювати рішення стягнути гроші з чужої держави. Однак реалізувати таке рішення можна лише в тому випадку, якщо в тієї держави є майно та рахунки для арешту.

"Щодня майже кожну годину доводиться з тривогою та надією ретельно стежити за новинами політичного, економічного та військового стану, оскільки все це безпосередньо стосується його особисто", - пояснив свою шкоду позивач.

У матеріалах справи йдеться, що позивач народився у Донецьку, там у нього залишилася квартира (купив ще 2003-го). Внаслідок війни РФ проти України він був змушений виїхати з тимчасово окупованого рідного міста.

"Негативні наслідки збройної агресії РФ проти України, тимчасова окупація, повсюдні прояви насильства та порушення прав людини на тимчасово окупованій території України, особисто для нього призвели до втрати житла та майна, неможливості проживання на тимчасово окупованій РФ території Донецької області", - йдеться у матеріалах .

Крім того, він вимагає відшкодувати йому недоотриману зарплату. Суддя розглянув матеріали справи та ухвалив рішення:

  • стягнути 50,7 тис. євро матеріальних збитків;
  • стягнути 35 тис. євро моральної шкоди.

"Стягнути з РФ моральні збитки у розмірі 1401554,00 гривень, що є еквівалентом 35000,00 євро курсом Національного банку України. Стягнути матеріальні збитки у розмірі 2033252,53 гривень, що є еквівалентом 50774,95.

Не все так однозначно: Чому в Україні почали менше відключати світло і чого очікувати далі

неділя, 28 липень 2024, 7:22

В Україні буде більше світла, оскільки на одній з вітчизняних атомних станцій достроково запустили в експлуатацію одразу два реактори. Вони перебували на плановому ремонті і завдяки наполегливості енергетиків повернути їх у роботу вдалося на два тижні ...

Ударила ножем: У Хмельницькому затримали пенсіонерку, яка підозрюється у вбивстві власного сина

неділя, 28 липень 2024, 6:56

У Хмельницькому затримано жінку, яку підозрюють у вбивстві власного сина. Про це повідомляє поліція Хмельницької області, передають Патріоти України. За версією досудового слідства, між матір’ю та сином виник конфлікт, у ході якого жінка ножем вдарила ...