Українські біженці дуже вигідні для Чехії: Економіст пояснив, у чому причина

Біженці не забирають робочі місця у чехів, а навпаки – дають користь чеському суспільству. Вплив біженців на економіку пояснив економіст Петр Бартонь із інвестиційної групи Natland. Про це пише Radio Prague International, передають Патріоти України.

«Вони (українці, – «Главком») з економічного погляду є новою робочою силою і, незважаючи на надану їм значну соціальну допомогу, завжди вигідні чеській державі. Адже українці платять податки і займають ті робочі місця, які вже давно лишаються вакантними», – зазначив Петр Бартонь.

Водночас експерт спростував ще одне побоювання: якби українці забирали у чехів робочі місця, у країні зростало б безробіття. Водночас вона вже довгий час перебуває на дуже низькому рівні, переконаний чеський фахівець.

Як пише Radio Prague International, спираючись на дані МВС Чехії, з початку повномасштабної війни Росії проти України країна ухвалила понад 600 тис. українських біженців. Станом на 1 липня у країні було зареєстровано понад 360 тис. українців із тимчасовим захистом.

Водночас, звертає увагу Бартонь, чеська держава могла б отримати від біженців і значно більше користі – але цьому заважає дуже тривалий процес визнання фахової кваліфікації. Бо ж біженці, які прибувають до Чехії, часто є освіченими фахівцями в тих галузях, у яких тривалий час бракує працівників. Ці люди, якби їм було легше отримати визнання своєї кваліфікації, змогли б заповнити більше місць, для яких зараз не вистачає людей.

«Низьке безробіття означає, що ті, хто міг би працювати на тих місцях, сьогодні знаходять роботу на вищих посадах, бо там теж бракує людей», – пояснює ситуацію він.

Натомість українці, які не мають визнаної в Чехії кваліфікації, влаштовуються на некваліфіковану роботу. «А нашою метою має бути, щоб навіть якщо вони почнуть із самого низу, то змогли швидко пробитися нагору», – додає Бартонь.

Відрубали палець і пробили голову: у Кракові група поляків жорстоко побила юнака із України

вівторок, 16 липень 2024, 10:35

У Кракові на місцевій водоймі група поляків напала із мачете та сльозогінним газом на 17-річного українця і жорстокого його побила. Хлопцю відрубали палець і пробили голову. Про це повідомляє yavp.pl. За повідомленням, напад стався ввечері, 10 липня. 1...

"Бавовна" вийшла на славу? В окупованому Маріуполі пролунали вибухи, місто частково знеструмлене, - Андрющенко

вівторок, 16 липень 2024, 9:50

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко повідомив про серію вибухів в окупованому росіянами місті, прильоти і знеструмлення у деяких районах, передають Патріоти України. "Маріуполь. Зафіксовано більше 5 вибухів". Згодом Андрющенко повідомив про щонайме...