Українські біженці у Польщі можуть втратити соцвиплати навесні: Як цього уникнути

У Польщі посилили перевірки біженців, і у разі порушень правил перебування та виїзду з країни їх позбавлятимуть соцдопомоги. Також потрібно поспішати отримати номер PESEL UKR тим українцям, хто цього ще не зробив, передають Патріоти України.

Згідно з новими правилами перебування біженців у Польщі, номер PESEL UKR потрібно отримати протягом 30 днів з моменту в'їзду до Польщі, а щоб не втратити цей номер, виїжджаючи з країни, при поверненні потрібно повідомити польського прикордонника про в'їзд на основі тимчасового захисту.

Крім того, необхідно відмовитись від статусу тимчасового захисту у Польщі при виїзді до іншої країни ЄС на термін від 30 днів. Зверніть увагу, що при поверненні до Польщі отримати статус тимчасового захисту вдруге більше не буде можливості. Якщо громадянин України перебуває понад 30 днів поза Польщею, він автоматично втрачає PESEL.

Саме при наявності PESEL UKR українці мають можливість отримувати соціальні виплати, користуватися державними медичними послугами, а також офіційно працювати та навчатися в Польші.

До 2023 року наявність цього документа не була обов'язковою, оскільки можна було перебувати на території Польщі і без внесення до національного реєстру із позначкою Ukr. Тепер саме на його підставі буде надано тимчасовий захист українцям у Польщі.

Також нагадаємо, що до кінця квітня українці у Польщі можуть написати заяву на соціальну допомогу "Сім'я 500+". Сума виплат у рамках цієї програми складає 4 000 гривень на догляд за дитиною щомісяця. Якщо біженці збираються залишити Польщу більш ніж на 30 днів, то від виплат "500+" потрібно відмовитись, написавши відповідну заяву

У липні Україну накриють зливи та град: Синоптикиня дала довгостроковий прогноз і попередила про "сюрпризи"

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:47

Наприкінці квітня в Україні буде похолодання, можуть навіть вдарити заморозки вночі, а на початку червня пройдуть сильні дощі зі шквалами. Однак, за прогнозами погоди від наших фахівців, літо в Україні буде на 1-2 градуси теплішим за норму, і вже в дру...

От де дешевше жити! Держстат опублікував рейтинг українських регіонів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:22

Індекси споживчих цін на різні товари, включно з продуктами харчування, за перші три місяці2024 року продемонстрували підвищення в усіх регіонах, за винятком Сумської області, порівняно з аналогічним періодом попереднього року. Найбільш значний приріст...