Життя безцінне! Українські лікарі врятували 33-річного чоловіка з раком крові, провівши справжню спецоперацію (відео)

Українські медики провели цілу спецоперацію, щоб врятувати життя 33-річного хворого на рак крові. Чоловікові пересадять донорський кістковий мозок, і для цього провели тотальне опромінення тіла. При цьому таку процедуру вперше зробили в Україні. Про це йдеться в сюжеті ТСН, зазначають Патріоти України.

Раніше це робили тільки зарубіжні клініки. При цьому ціна питання - від 150 тисяч євро. Тепер процедура доступна в Україні. Дане лікування проходить в рамках державної програми з трансплантації, тому воно безкоштовне.

Хворого з Дніпропетровської області опромінювали в Кропивницькому, а трансплантацію проводили в Києві. У кареті швидкої допомоги пацієнта перевозили в спеціальному захисному костюмі, оскільки його імунна система повністю знищена і протипоказаний будь-який контакт із зовнішнім світом.

На вертольоті пацієнта доставили в столичний центр трансплантації, де йому пересадять кістковий мозок. Такі операції в Україні проводяться не рідко, але даний пацієнт унікальний.

Перед тим, як пересадити донорський кістковий мозок, його власний вбили радіацією. Вперше в Україні лікарі провели процедуру тотального опромінення тіла.

Дана процедура складається з шести блоків. Зараз йде п'ятий. За три дні Євген отримав опромінення 12 Грей. При цьому смертельною дозою для людини вважається 10.

Підготовка у лікарів зайняла три місяці. Медичні фізики провели серйозну роботу, оскільки все необхідно було розрахувати до дрібниць.

Положення тіла в лінійному прискорювачі знаходилося з точністю до міліметра. Таким чином лікарі захистили очі, мозок, легені та нирки пацієнта.

Донором кісткового мозку стала рідна сестра хворого. Гематологи кажуть, що шанси на одужання чоловіка тепер істотно зросли.

Єдина складність пов'язана з логістикою. Апарат, який проводить тотальне опромінення, знаходиться тільки в Кропивницькому, а пересадку кісткового мозку роблять у Києві та Черкасах.

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...