Українські музейники показали золоте намисто із гробниці вельможної сарматки І-ІІ століть

Українські науковці показали частину скарбу із гробниці вельможної сарматки І-ІІ століть

Представники Національного музею історії України показали, як виглядає золоте намисто, знайдене у гробниці вельможної сарматки І-ІІ століть нашої ери. Про це йдеться на сторінці “Скарбниця Національного музею історії України” у Facebook.

Так, поблизу села Ковалівка Миколаївської області у 1974 році експедиція Інституту археології під керівництвом Галини Ковпаненко провела розкопки кургану Соколова Могила, в якому було досліджено гробницю вельможної сарматки І-ІІ століть нашої ери.

Жінка, яка за життя, вірогідно, уславилася як могутня жриця, була вбрана у шовковий одяг, декорований золотим гаптуванням. Її прикрашали намиста, сережки, персні.

Одне із золотих намист складається з двох тонких ланцюжків, спаяних між собою через одне кільце, підвісок з гранатовими вставками, що чергуються з підвіскам із намистин.

14 підвісок мають амфороподібну форму. В центрі напаяне гніздо, в яке вставлено гранат у вигляді краплинки. У верхній частині – кільце для підвішування, у нижній – кільце і три кульки різного розміру, складені пірамідкою.

Намистини (збереглися не всі) нанизані на тонкі золоті дротинки з кулькою на кінці. Вісім намистин – кварц темно-бузкового кольору, дві – зелене скло. На кінчиках ланцюжків – замок прямокутної форми, декорований з чільного боку.

Українців штрафуватимуть за борги по комуналці: Як можуть покарати

понеділок, 20 травень 2024, 13:56

В Україні повертаються штрафи і пеня за несплату комунальних послуг, примусове стягнення заборгованості та можливість відключення від послуг для боржників, крім тимчасово окупованих територій і зон бойових дій. Боржникам можуть нараховувати пеню до 0,0...

"Деякі намагаються вирішити питання кардинально": В Україні назвали головні складнощі з пошуком ухилянтів

понеділок, 20 травень 2024, 12:44

Українським правоохоронцям вкрай рідко вдається відшукати серед військовозобов’язаних громадян тих, хто ухиляється від мобілізації. Адже деякі чоловіки намагаються вирішити питання кардинально – тікають за кордон. Про це в розмові з OBOZ.UA розповіли у...