
Церковні урочистості з цього приводу першим встановив папа римський Урбан ІІ після того, як 1087 року відбулось перенесення з Мир Лікійських у Малій Азії, де при житті перебувала кафедра Чудотворця, його мощів хрестоносцями до італійського міста Барі, де ті покояться і донині. До українського церковного колендаря день Миколая у травні увів митрополит Єфрем наприкінці ХІ ст., тож в Україні цей день святкувався.
Колись у цей день господарі виводили коней у поле на першу пашу і священики служили посеред села молебні та кропили коней свяченою водою. У цей час в полі вершники їздили верхи - "щоб нечиста сила коней не мучила". В народі уклалося декілька приповідок з цієї нагоди:
"Прийшов Миколай - коней випасай", "Юрій з теплом, а Микола з кормом", "Святий Юрій пасе корів, а Микола - коней".
Від цього дня починали стригти овець і сіяти гречку, тож склалася приповідка: "До Миколи не сій гречки і не стрижи овечки!"

На Київщині і на Поділлі у цей день був звичай робити "заздравні" (щоб усі були здорові) обіди, які називалися нікольщиною. Звідси пішла ще одна приповідка: "Понаставляли тих мисок, як на нікольщині!"
За народними віруваннями, святий Миколай є покровителем мореплавців. Козаки перед довгою мандрівкою морем завжди служили молебень Богородиці й Миколаєві Угоднику.

Чорноморські моряки розрізняють також двох Микол: морського і мокрого. Морський Микола керує кораблями, а мокрий - водами. Обидва Миколи завжди є невидимо присутні поміж моряками. Вважається, що, не звертаючись до святих по допомогу, отримаєш певну загибель. Тому під час бурі на морі моряки моляться святому Миколаєві про порятунок від нещастя, а у разі небезпеки потонути виносять на палубу образ Миколи Чудотворця і молять його про спасіння.
В Україні люди похилого віку після виходу на пенсію мають право на грошові виплати. Сума залежить від тривалості трудового стажу. Чим більше років людина пропрацювала, тим більше грошей їй виплачуватиме держава. Про те, на які суми можуть розраховувати...
Кухня СРСР - це унікальне явище в історії гастрономії, де смакові вподобання суспільства формувалися не стільки традиціями, скільки рішеннями партії та можливостями промисловості. Готували з того, що було, їли те, що можна було "дістати", а популярними...