"Українським біолабораторіям" на заздрість: Китайські науковці перетворили звичайного голуба на кіборга з дистанційним керуванням

Поки в кремлівські пропагандисти вигадують різну страшну гидоту про десированих тварин на службі "біндєровцєв" для нищення нещасних москалів, східні друзі російської недоімперії демонструють прогрес у цьому напрямку

Науковці вживили в голову голуба чіп на сонячній батареї</p data-verified=

Птахи виконували прості команди у 80% випадків, але іноді вони відволікалися чи втомлювалися

Дослідники із Шаньдунського науково-технічного університету (Китай) розробили систему дистанційного керування голубами. У мозок птаха вживили електроди, а для живлення використовували сонячну батарею та невелику літієву батарею, яка заряджалася від неї. Сонячна панель та інші елементи закріплені на спині пташки, повідомляє scmp.com.

На певні частини мозку голуба впливали слабким струмом, щоб підпорядкувати його волю і керувати польотом, відправляючи радіосигнали. Девайс також може також самостійно направити пташку у сторону сонця, якщо в його батареї закінчується заряд.

Завдяки сонячній панелі та датчику вчені змогли контролювати політ голуба протягом двох годин. Так на практиці було доведено, що, впливаючи на мозок, можливе управління поведінкою, принаймні поведінкою птаха. Вони зазначили, що їхня система далека від досконалості, оскільки зібрана з доступної електроніки, яку будь-хто може купити в інтернеті. Також інженери не розрахували витрати енергії процесора, тож пристрій споживав набагато більше, ніж вони сподівалися.

Загалом у тестах взяли участь п'ять голубів. Усі вони змогли підкоритися простим командам: повернути ліворуч чи праворуч, знизитися чи набрати висоту. Точність виконання завдань становила, як заявляють дослідники, 80-90%. У деяких випадках голуби не реагували на запити. Причиною тому була їхня втома або різні відволікаючі фактори.

Учені продовжать роботу над удосконаленням імпланту та сонячної батареї, йдеться у статті.

Тестові випробування показали, що такі голуби-кіборги слухаються команд протягом 45 хвилин. Приблизно стільки працюють і комерційні дрони. Основна проблема невеликої тривалості роботи – обмежений розмір батареї, який може нести голуб.

Перший успішний експеримент з управління твариною безпосередньо через мозок продемонстрували в 1997 році японські вчені. Вони змушували таргана рухатися по прямій лінії. З того часу науковці намагалися керувати рухами великої кількості видів тварин, включаючи жуків, бджіл, геконів, щурів, акул. Рухи тварини зазвичай керуються шляхом генерування в мозку неприємних для тварини сигналів, стимулюючи її приймати відповідні дії.

Використання керованих тварин є одним з перспективних напрямків розвитку військової техніки. Тварини можуть збирати інформацію, або слугувати зброєю, яка може проникати у небезпечні місця.

Зібрали майже 3,5 млн євро на снаряди для ЗСУ: Відомі українці відповіли листом подяки народу Словаччини (текст)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:41

Відомі українські громадські, культурні та інші публічні діячі й лідери думок підписали лист від української громадськості до словацького народу на знак подяки за збір коштів для української армії у Словаччині, повідомляють Патріоти України. У Словаччи...

Скандальний священник "відзначився" жартом про удар по телевежі Харкова, українці відреагували

вівторок, 23 квітень 2024, 13:16

Відомий священник ПЦУ Олександр Дедюхін знову опинився у центрі скандалу – на цей раз він вирішив "пожартувати" про мешканців Харкова, які залишились без доступу до телебачення після того, як окупаційні війська Росії завдали удару по телевежі 22 квітня...