Українським біженцям доведеться платити за своє утримання в Польщі

PESEL

У Польщі, де вже прийняли багатьох українців та не виключають нової хвилі біженців взимку, подання заявки на номер PESEL громадянами нашої країни, які приїхали до РП після 24 лютого, буде обов’язковим. Біженцям, які отримають номер PESEL і покинуть Польщу, цей номер буде заморожено.

Як передає «Польське радіо», про це повідомив прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький, розповідаючи про поправки до чинного законодавства.

«Ми готуємося до можливої наступної хвилі біженців. Бо вже сьогодні в Україні кільканадцять мільйонів людей не мають доступу до електроенергії, води, елементарних побутових умов, санітарних. Тож ми готуємося до такої хвилі біженців, і хочемо, аби система була відповідно приготована, щоби польські платники податків якнайменше мали платити за цю можливу чергову хвилю біженців», — говорить Моравєцький.

Поправки передбачають, що з 1 березня 2023 року буде введена оплата для тих біженців, які перебувають у колективних закладах розміщення (готелі, гуртожитки тощо) більше 120 днів: спочатку вони повинні покривати 50 відсотків вартості проживання та харчування (не більше 40 злотих — близько 9 доларів на день), через кілька місяців — вже 75 відсотків (не більше 60 злотих). Це не поширюватиметься, зокрема, на людей з інвалідністю, дітей, вагітних жінок, осіб пенсійного віку та осіб, які піклуються про щонайменше трьох дітей.

За даними Прикордонної служби РП, з початку російської агресії до Польщі з України в’їхало майже 8 мільйонів людей, виїхало — 6 мільйонів 200 тисяч.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...