"Українці і розум": Це Росію "умом не понять". А в нас є і серце, і мозок

Письменник і філософ запевняє, що спільнота не може бути тільки раціональною чи тільки емоційно-душевною.

Володимир Єрмоленко / Фото: Facebook

Є таке кліше про український "кордоцентризм". Що українці - це не мозок, боронь Боже, а серце, емоції, почуття, пісня, пасіонарність і т.д, пише філософ, письменник Володимир Єрмоленко на своїй сторінці у мережі Facebook, повідомляють Патріоти України і продовжує:

Це в нашій історії є, звісно.

Але є інше. Український романтизм першої половини ХІХ ст. - це не тільки Шевченко, це також історики-вчені: Костомаров, Максимович, Куліш.

Друга половина ХІХ ст. - це позитивіст-прогресист Драгоманов, який своїм прогресизмом "заражає" Франка. Наслідок: в Австро-Угорській імперії тодішній москвофіли - це акцент на релігії, "духовності", консерватизмі; а "українофіли" на чолі з Франком - це віра в прогрес.

І це важливий симптом, бо у росіян, наприклад, позитивізм ХІХ ст. так і не став частиною ідентичності. "Слов'янофільство" йшло в ірраціональність "умом Россию не понять", а "західництво" - в революційний нігілізм, тобто теж ірраціональність.

Драгоманова і компанію, звісно, ненавидітимуть у нас після поразки української революції 1917-1920 - мовляв, занадто ліберальний, космополітичний і т.д. Але він - виразник важливого елементу української ідентичності - раціональності. Яка не менш важлива, ніж пасіонарність і т.д.

Бо спільнота не може бути тільки раціональною чи тільки емоційно-душевною. Має бути і те, і інше. І "кордоцентризм", і "цереброцентризм".

Р.s. до речі, український футбол - найбільш раціональний у східних слов'ян, а може і в слов'ян взагалі. Лобановський, все-таки. А футбол, як відомо, це дім буття, як сказав відомий німецький футболіст Мартін Гайдеггер.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...