Українці і в мережі рознесли "совкову" інсталяцію креативщиків "кварталу" на місці загибелі Небесної Сотні

Сьогодні на Алеї Героїв Небесної Сотні в Києві намагалися встановити декорації в стилі радянської епохи. Інсталяцію поставили на місці, де розташовані портрети загиблих протестувальників.

Як повідомляли ПУ, конструкції поставили для зйомки проєкту до Дня Незалежності. Робота тривала за вказівкою президента Володимира Зеленського, повідомили ЗМІ. Ні сам президент, ні його обслуга ,включно з Міністерством культури на чолі з Ткаченком, не удосужились погодити місце розташування "кварталівської історичної дєрєвні" з КМДА та мером Кличком. Інакше як заявляє міський голова і його радники, вони не допустили б такого варварства.

На місці загибелі українських патріотів є недоречними символи ностальгії за Радянським Союзом. Місто не видавало жодних дозвільних документів на подібні перформанси, заявив мер Києва Віталій Кличко.

Представники "Національного корпусу" розтрощили частину декорацій. Сталися сутички з поліцією.

"Кажуть, що це якесь провокування ностальгії за Радянським Союзом. Що ми прославляємо автомати з газованою водою, морозиво за 50 копійок. Це ж зовсім не про те. Це декорації до телевізійної трансляції на День Незалежності. Там є всі епохи, через які Україна пройшла, щоб цей День Незалежності мати можливість відсвяткувати", - заявив прессекретар президента Сергій Никифоров.

Організатори інсталяції погодилися на демонтаж.

А от як реагують в Facebook українці на те, що сталося.

Роман Шрайк, блогер

"Їм хотілося чергових "старих пісень про головне". Поностальгувати про смачний пломбір, нагадати про газовану воду за 1 копійку.

І портрети загиблих їх не зупинили.

Можна навчитися говорити "Слава Україні" і "Путін х*йло". Але без розуміння трагедії, що сталася на цьому місці, все це теж декорації. Словесні декорації, крізь які раз у раз прослизають "майдани - банани" (фраза колишньої речниці Зеленського Юлії Мендель. - Gazeta.ua).

Віктор Чумак, правник

"Здається що рівень "концентрації совка" в задумі режисера реально надвисокий.

Ну і перекрити всім цим фото героїв Майдану - це вже зовсім на грані ідіотизму"

Тетяна Микитенко, авторка проєкту "Рагу.лі"

"Тут з'являються припущення, що у інсталяцію про газіровку ZeкоMанда намагалася вкласти ідею "дивіться як х*йово ми жили і як чудово все зараз".

Але я скажу нє вєрю! Зважаючи на безкінечний дроч на совок у, наприклад, Сватах (які, нагадаю, дотепер постійно крутять в повторі гімноплюси)"

Михайло Басараб, політолог

"Варто додати, що вони добре усвідомлювали символізм і наслідки своїх дій на алеї Небесної Сотні"

Марина Данилюк-Ярмолаєва, журналістка

"Коли на Банковій ставили півників, я не коментувала. Але коли на Інститутській з'явилась радянська барахолка — стало ясно, до чого були кури під ОПУ.

Можна лишити у спокої Інститутську? Можна не тягнути туди ригалівки, дискотеки і ностальгію по нашему совецкому прошлому? Креативна думка могла піти глибше і поставити вигрібний деревний туалет з газеткою на гвіздочку. Ну, а що, теж би у когось викликало сльозу захвату.

Схожі ностальгуючі за совком бігли голосувати на референдум в Криму. Достоту як ота стара жінка, яка мріяла умєрєть в Росії.

Можна урешті люди, які називають себе представниками Музею революції гідності займуться ділом? Не дешевими бєздєлушками? А створенням реального музею — поки рідні героїв Небесної сотні не пішли услід за дітьми. Поки є свідки тих боїв за справді вільну Україну. Щоб був меморіал наших героїв — і щоб кожен бачив його щодня, потрапляючи у саме серце Києва"

Тетяна Ніколаєнко, журналістка

"І зверху над цим якась Надя Дорофєєва буде крутити голою дупою?

Дивлюсь на ці коробки, Відчуваю дивну суміш злості і ошелешення, бо не збагну - настільки тупі чи байдужі. І чому така ностальгія за совком, бо ті автомати для мене спогад про 1986, а не 1994. А голодні 90-ті - це мітинги на Майдані, пончики за нарізні купони і барахолка на Олімпійському, де можна було купити жахливі ангорові капори і спідничку.

Я вже мовчу про інтер'єри 70-х. Баба- покійниця їх в грубі попалила ще 30 років тому. Хто хоче таких фоточок, може поїхати на ВДНГ і отримати там такі. Але там, де люди проливали кров за чисту ідею, поставити виставку радянського барахла. Це просто про блошиний рівень душі"

Євген Будерацький, журналіст

"Не знаю, хто з "креативщиків" у владі вигадав совковою інсталяцією закрити Алею Герої Небесної Сотні, але це черговий приклад тотального нерозуміння подій, які відбулись у країні.

Нуль поваги до загиблих за свободу, зате купа пієтету до совкової фігні.

Ну невже не розуміли, що отримають черговий хейт? Чи так і було задумано?"

Нюанси нового закону: Коли і за який термін військовозобов’язані мають пройти ВЛК

понеділок, 20 травень 2024, 17:59

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які раніше мали статус "обмежено придатний", повинні до 4 лютого 2025 року повторно пройти військово-лікарську комісію. Це передбачає новий закон про мобілізацію. Щоб пройти ВЛК, колишнім "обмежено придатним" та іншим...

Бережіть голови! Землю накриє чергова потужна магнітна буря

понеділок, 20 травень 2024, 17:30

Прогноз сонячної та геомагнітної активності на 20-22 травня 2024 року опублікував Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США. Геомагнітні бурі класифікуються за рівнем потужності — К-індексу —...