Українці масово скуповують обігрівачі та готуються до холодної зими: Чому це неправильно і що робити

В Україні температура у квартирах взимку за оцінками "Нафтогазу" може бути на 4 градуси нижчою, ніж під час минулого опалювального сезону, передають Патріоти України.

Злякавшись перспектив залишитись у холодних квартирах, українці почали масово скуповувати обігрівачі. Однак це може призвести до ще однієї не менш масштабної проблеми – короткі замикання, загоряння та вимкнення електроенергії.

Українці скуповують обігрівачі, але не знають, як ними користуватися

Попит на обігрівачі злетів у десятки разів (наприклад, в Епіцентрі – в 47 разів), але при цьому електричні мережі в більшості багатоповерхівок не розраховані на опалення струмом. Це може призвести до замикань та спалахів. Розрахункова потужність на більшість квартир становить 3 кВт: до цієї цифри не входить ні електрична плита, ні тим більше електричний обігрівач.

До 2003-го в Україні під час будівництва багатоповерхових будинків на кожну квартиру виділяли 3 кВт. Це ще радянські норми, які розроблялися в період, коли ще не було ні мікрохвильових печей, ні фенів, ні ноутбуків. Навіть телевізорами та холодильниками користувалася не кожна сім'я. Сучасна норма передбачає, що на кожну квартиру виділяється пропускна спроможність у вигляді вже 5 кВт. Ця цифра враховує більшість електроприладів у сучасній квартирі, а не опалення.

"Якщо використовувати велику кількість обігрівачів, а якщо поганий автомат чи жучок замість автомата, перегорить проводка", – розповідає голова Асоціації енергоаудиторів України. Масове використання електричних обігрівачів загрожує серією спалахів у багатоповерхівках.

Перше, що потрібно зробити в кожному будинку, – знайти електрика, який перевірить стан проводки в кожній квартирі та в під'їздах, огляне щитки, автомати, лічильники тощо. Але навіть після цього потрібно дотримуватись правильного використання обігрівачів, чим багато українців нехтують.

  • Обігрівач можна використовувати лише як додаткове джерело тепла

У кожній квартирі має бути не більше від одного обігрівача, його можна використовувати лише в одній із кімнат і протягом кількох годин на день.

  • Обігрівач не можна залишати увімкненим, коли ви не перебуваєте вдома

Навіть якщо виробник стверджує, що сам обігрівач повністю безпечний, ніхто не може гарантувати, що ваша проводка витримає напругу.

  • Обігрівач краще використовувати в період, коли немає пікових навантажень

Якщо у вас є можливість користуватися обігрівачем удень, пізно ввечері або рано-вранці – краще використовувати саме цей період. Чим менше людей одночасно користується електричними приладами, тим менше шансів замикання.

Як правильно підготуватися до опалювального сезону

Перше, що потрібно зробити, – оглянути весь будинок, перевірити герметичність дверей, вікон, наявність щілин. Важливо, щоб також щільно зачинялися двері до підвалу, даху, розповідають в Асоціації енергоаудиторів.

В ідеалі необхідно провести комплексне утеплення (термомодернізацію) всього будинку. Але у типовій багатоповерхівці на це знадобляться мільйони гривень. Доведеться обшивати весь будинок по периметру утеплювачем, встановлювати індивідуальний тепловий пункт. Це великий проєкт, який потребує великих вкладень.

До повномасштабної війни держава та міста компенсували частину витрат на тепломодернізацію, видавали ОСББ пільгові кредити. Але зараз грошей на це нема. А ось те, що можна і варто зробити в кожній оселі, – утеплити труби.

Головне правило – товщина утеплювача не повинна бути меншою, ніж товщина труби. Якщо взимку в підвалі душно і спекотно через труби, значить, ви втрачаєте частину тепла. В ідеалі утеплення краще доручити профільним спеціалістам (їхні номери можна легко знайти у десятках оголошень). Але якщо на це немає грошей, щонайменше, варто проконсультуватися про те, який утеплювач краще використовувати і яку товщину вибрати з продавцями (краще відразу в кількох). Такі консультації є безкоштовними.

Крім того, якщо у вашому будинку ще не створили ОСББ, саме час це зробити. Багато українців уперше познайомилися зі своїми сусідами, коли ховалися разом із ними у підвалах від бомбардувань, розповідає OBOZREVATEL координаторка житлових програм "Опори" Тетяна Бойко. Оформити ОСББ зараз складно (реєстри працюють, але з тим, щоб зібрати голоси, виникнуть проблеми). Однак познайомитися із сусідами, об'єднатися, розробити статут – саме час.

Джерело: Обозреватель

Метеозалежним приготуватись: Попереду кілька днів важких магнітних бур

четвер, 18 квітень 2024, 7:15

Центр прогнозування космічної погоди Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США опублікував прогноз сонячної та геомагнітної активності на 18-20 квітня 2024 року . Геомагнітні бурі класифікуються за рівнем потужності — К-індексу...

Доведеться затягнути паски? Тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку: Скільки коштуватиме кВт*год

четвер, 18 квітень 2024, 6:50

В Україні тариф на електроенергію можуть підвищити вже влітку. До травня, ймовірно, в уряді не встигнуть ухвалити рішення. Якщо до нової хвилі атак РФ на енергосистему в Міненерго спростовували заяви про плани підняти ціни на струм, то зараз відкрито г...