Українці масово встановлюють сонячні панелі на балконах квартир: скільки струму можна отримувати щомісячно, інвестувавши 10 тисяч гривень

Українці масово встановлюють сонячні панелі у квартирах. Попит на них злетів у десятки разів. Панелі можна помітити на балконах і біля вікон, їх також розміщують на дахах багатоповерхівок. І хоча площа балкона не дозволяє повністю покрити енергетичні потреби квартири, це дозволить компенсувати споживання комп'ютера чи заряджати телефон навіть у період відключень, передають Патріоти України.

Скільки струму можуть давати панелі на балконі?

Для встановлення сонячних панелей у квартирі потрібні самі панелі та зарядна станція (або інвертор та акумулятор). У деяких магазинах зарядні станції продаються вже разом із панелями, щоправда, їхня вартість стартує від тисячі доларів.

Редакція OBOZ.UA за допомогою спеціального калькулятора розрахувала виробіток портативної станції на 350 Вт. Вартість моделі відомого виробника в інтернет-магазинах становить близько 25 тис. грн. Площа такої панелі в розібраному стані – два квадратні метри. В Київській області, якщо її розмістити під кутом у 35 градусів, щорічно така панель може давати 259 кВт-год струму. Зараз вартість такого об'єму електроенергії – 1118,8 грн. Якщо тариф не зміниться, така станція буде окупатись десятиріччями.

До речі, в Одеській області така ж станції може генерувати 306 кВт-год електроенергії вже на 1321,9 грн за рік. Панелі значно подорожчали після відключень електроенергії. У деяких магазинах ціна зросла на 300% (!). У результаті зараз про окупність таких панелей не йдеться, це скоріше спосіб отримати альтернативне джерело енергії.

Є і більш бюджетні варіанти. Киянин Олександр ще на початку року придбав панель на 300 Вт усього за 6 тис. грн. Зараз така панель коштує вже від 10 тис. грн. Згідно з розрахунками редакції, в Київській області така станція площею приблизно два метри в розібраному стані може давати до 260 кВт-год за рік. І за чинним тарифом така станція окупиться за 5,3 року, а з новою ціною – майже 9 років. Хоча насправді за цей період вартість електроенергії, ймовірно, зросте, тож і термін, за який панель окупиться, зменшиться.

Якщо враховувати тільки вартість панелі та вважати, що зарядну станцію за типом EcoFlow ви вже маєте, то вартість кВт-год електроенергії, виробленої на балконі, становитиме близько 1,1 грн (за умови, що впродовж гарантійного терміну у 20 років ви продовжите ефективно використовувати панель).

Панель також можна замовити й на Allieexpres. Киянин Юрій розповідає OBOZ.UA: свою панель він купив ще на початку липня за 145 доларів (5981 грн за курсом НБУ станом на 17 липня). Йдеться про монокристалічну панель номінальною потужністю у 200 Вт. OBOZ.UA знайшов таку ж модель панелі на "Розетці" вже за 12 999 грн без знижки та за 8900 грн зі знижкою.

"Скільки генерує за день. Скажу відразу – не дуже багато. Вона повішена вертикально за балконом на західній частині дому. Починає працювати (хоч щось видавати) приблизно з 11:00 і до 20:00 (залежно від сонця). У пік поки що вона у мене видавала приблизно 80 Вт на годину. Коли тільки купили й почали тестити, вона нам видала 120 ватів. От прямо зараз віддає 50 ватів. Так мало, тому що її потрібно вішати під кутом до сонця", – розповідає Юрій.

Зарядна станція на 512 ват-годин завдяки такій панелі може повністю зарядитися за 6,4 години за умови, якщо панелі будуть віддавати по 80 Вт на годину. Юрій планує використовувати панель і після того, як скасують відключення. "Щоб реально заживити всю квартиру від сонця, потрібно ставити декілька панелей і під правильним кутом. Цю я брав більше для того, щоб "помацати", а що воно взагалі таке", – каже киянин.

Ще один мешканець київської багатоповерхівки Євген придбав панель потужністю 300 Вт уже в наборі з зарядною станцією. "Максимально отримував десь 150-160 Вт, але я не виставляв правильно панель, не шукав, де найкраще віддає. Попросив просто у голови ОСББ ключі від даху й виношу тепер свою панель заряджати станцію на кілька годин. Дах у нас закривається, то ніхто нічого не вкраде", – розповідає він.

Чи можливо повністю забезпечити потреби квартири сонячними панелями?

Та кількість панелей, які фізично можна розмістити на балконі, не може забезпечити потреби квартири. Для цього потрібна площа в декілька десятків квадратних метрів. До того ж при розміщенні панелей заборонено змінювати фасад будинку самовільно.

Голова Асоціації енергоаудиторів Вадим Литвин у коментарі OBOZ.UA розповідає: "Ефект від розміщення панелей для кожного балкона треба рахувати окремо. Є калькулятори, які дозволяють задати кут нахилу та орієнтацію в просторі, щоб порахувати обсяги генерації".

Сонячну панель можна підключити до більшості зарядних станцій. Однак для цього треба переконатися, що панель і станція сумісні. "Якщо панель на 200 Вт, то вона може пошкодити вхідний порт станції, яка, наприклад, розрахована на 30В та 8А", – розповідає OBOZ.UA продавець одного з профільних магазинів.

Панелі з монокристалічного кремнію мають ККД до 23%, полікристалічні – до 18%. Тому також при виборі варто враховувати й матеріал. Вадим Литвин упевнений: сонячні панелі можуть покращити комфорт, надати можливість генерувати електроенергію в період відключень самостійно. Однак значного заощадження електроенергії, покращення ситуації з енергетикою в усій країні не варто очікувати.

Також варто зазначити, що сонячні панелі генерують струм тільки частину року. Взимку генерація може падати до 9% від потужності. Це чудове рішення, однак в умовах квартири завдяки панелям забезпечити енергонезалежність житла неможливо. Для цього доведеться встановлювати системи накопичення електроенергії, яка влітку може заряджатись зокрема завдяки панелям, а взимку – через мережу.

Людей налякав звук вибуху: У Києві сталась пожежа у супермаркеті "Сільпо"

п’ятниця, 19 липень 2024, 0:30

У Дарницькому районі сталась пожежа в приміщенні супермаркету. Про це 18 липня повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації (КМДА), зазначають Патріоти України. "Всі аварійно-рятувальні служби та «швидка» на місці, проводиться евакуа...

"Я дуже боялася... Я дуже рада, така горда!": Лайма Вайкуле розповіла, чому заспівала українською мовою (відео)

четвер, 18 липень 2024, 23:15

Латвійська співачка Лайма Вайкуле, яка з юності будувала кар'єру в Москві, але послідовно з 2014 року засуджувала російську агресію проти України і відмітила всі пропозиції та чималі гонорари з'їздити в окупований Крим. Цьогоріч готується заспівати укр...