Українці труять себе їжею: Від чого варто відмовитися і чим замінити (фото, відео)

Українці споживають безліч шкідливих і навіть небезпечних продуктів, які не тільки негативно позначаються на фігурі, але і підривають здоров'я. Від чого людям варто відмовитися взагалі і чим можна замінити - розповіли дієтологи, повідомляють Патріоти України.

Цукор – під забороною

Продукт №1, який варто виключити зі свого харчування, – це цукор. Дієтолог Людмила Денисенко попереджає, що зараз в готових продуктах знаходиться багато прихованої сахарози. "Це навіть хліб, сир, ковбаса, кетчуп. Всі вони містять цукор", – пояснила Денисенко. Тому вживати його ще і в чаї або каві не слід.

Якщо дуже хочеться, то вона пропонує використовувати натуральні солодощі, такі як стевія, кленовий сироп або мед. Але ідеальний варіант – замінити цукор в своєму раціоні слід фруктами. Але знову ж таки, варто обмежувати занадто солодкі плоди, такі як банан. Або обирати якісний чорний шоколад з вмістом какао більше 70%.

Також слід абсолютно виключити зі свого раціону солодкі газовані напої, а особливо солодкі слабоалкогольні напої. "У них ще можуть міститися цукрозамінники, а це ще гірше. Оскільки епідемію ожиріння в США пов'язують з настанням ери цукрозамінників. Для вгамування спраги потрібно пити чисту воду, оскільки солодка вода не втамовує спрагу, а тільки розпалює її", – каже Денисенко.

Фруктоза шкідлива?

Всупереч популярному міфу, шкідлива і фруктоза. "У магазинах є окремі полки з продуктами для діабетиків з фруктозою. Так ось саме для цих людей фруктоза шкідлива. Оскільки прямо з крові вона потрапляє в печінку і викликає стрибок інсуліну", – пояснила лікар "Клініки дієтології Самойленко" Марта Лисевич.

Фруктоза міститься і у фруктах, але там є велика кількість клітковини. Разом вони потрапляють в кишечник і там розщеплюються, тому не відбувається стрибок інсуліну.

Також слід виключити всі продукти, які містять трансжири. В першу чергу маргарин і вся магазинна випічка – печиво, торти, тістечка. "Якщо на етикетці вказано гідрогенізований жир, то це той же маргарин. Через нього порушується обмін речовин на рівні клітин, він викликає руйнування клітинних мембран. У результаті призводить до ризику розвитку атеросклерозу, ожиріння, метаболічного синдрому", – каже дієтолог Лисевич.Цукор – під забороною.

Як заміну краще їсти домашню випічку, яку ви приготували власними руками, використовуючи якісне вершкове масло, цільнозернове борошно.

Дивіться відео на тему:

Замість ковбаси обирайте м'ясо

Категорично потрібно виключити зі свого раціону чіпси, швидкорозчинні каші, супи, пюре, вермішелі, а також весь фаст-фуд.

"Чіпси і всі страви швидкого приготування – це не що інше, як харчове сміття. Також варто звернути увагу на насіння і солоні горішки. Уявіть, що ви сидячи перед телевізором згризли 100 грамів насіння, це зовсім небагато. Але в результаті ви отримали 50 гр жиру. А солоні горішки теж дуже калорійні і вони тільки розпалюють апетит, і ти вже не помічаєш скільки з'їв", – пояснює лікар Денисенко.

Що стосується фаст-фуду, то за словами Марти Лисевич, там використовують ті ж трансжири, багато цукру, і некорисне борошно вищого гатунку. "Повний букет неправильних продуктів", – відзначає фахівець. Також, за словами дієтолога, потрібно відмовитися і від ковбас. М'яса в них мало, зате багато різних шкідливих добавок, в тому числі і трансжирів. "Купуйте цільні шматки м'яса. Не обов'язково готувати його на пару, можна запікати, використовувати спеції, перець і сіль. Також запікати і рибу", – впевнена Лисевич.

Все корисно в міру

Дієтолог Владислав Сластьон вважає, що не існує абсолютно шкідливих продуктів. На його думку, просто є продукти з високим вмістом некорисних речовин і низьким вмістом корисних. "Та ж піца може бути одночасно шкідливою і корисною", – заявив Сластьон.

Обмежувати себе варто людям з серйозними захворюваннями, такими як 3 ступінь ожиріння, діабет, гіпертонія. Для таких людей і шматочок торта може бути згубним.

"Основний принцип дієтології для людей, які ведуть нормальний спосіб життя, не відмова від шкідливих продуктів, а обмеження і контроль. Це краще ніж людина буде сидіти на суворій дієті, обмежувати себе у виборі продуктів, а потім зірветься і з'їсть кілограм чіпсів. В результаті заробить панкреатит з холециститом", – каже Сластьон. Також він звертає увагу на безпеку продуктів. Тому що навіть хороша м'ясна ковбаса може містити шкідливі речовини, такі як ртуть або кадмій.

Джерело: Обозреватель

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...