Українцям готують конфіскацію автомобілів на користь ЗСУ: За що можуть забрати сталевого коня

Водієві, якого вдруге за рік зупинять у стані алкогольного сп'яніння, штрафом відбутися не вдасться. Штраф, звісно, також доведеться сплатити, і чималий. А крім того, у любителя п'яного водіння ще й заберуть машину. Конфіскація автомобілів на користь ЗСУ стане на українських дорогах звичним явищем, передають Патріоти України.

Такі жорсткі правила почнуть діяти, якщо Рада ухвалить зареєстрований законопроект №9076, що стосується посилення покарання за керування транспортними засобами у стані алкогольного та наркотичного сп'яніння.

Законодавчі норми, що нині застосовують до п'яних водіїв, також доволі жорсткі. Так, якщо водія впіймали на нетверезому водінні вперше за рік, то він муситиме заплатити 17 тисяч гривень штрафу. Якщо він буде впійманий у такому стані вдруге упродовж року, то доведеться сплатити вдвічі більший штраф – 34 тисячі гривен. А крім того, впійманого водія позбавлять права на керування транспортними засобами на три роки. І лише, якщо його упіймають п'яним за кермом втретє, автомобіль можуть конфіскувати.

Тепер же, у новій редакції закону, пропонується проводити конфіскацію автомобіля вже при другому порушенні. Крім того, заборону на водіння у цьому випадку мають намір збільшити до 5 років, а штраф підвищити до 51 тисячі.

"Метою законопроекту є підвищення безпеки дорожнього руху, зниження кількості ДТП шляхом посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, та як наслідок досягнення справедливого підходу до забезпечення автомобілями Збройних сил України", – пишуть у пояснювальній записці до запропонованого документу.

Такі жорсткі покарання для п'яних водіїв законотворці пояснюють різким збільшенням кількості ДТП, скоєних з вини п'яих водіїв. До того ж, багато з цих ДТП мали летальні наслідки або обернулись тяжким каліцтвом для травмованих людей.

"Згідно статистики дорожньо-транспортних пригод з постраждалими в Україні за 2022 рік Департаменту патрульної поліції протягом 2022 року в Україні сталося 18 628 ДТП з загиблими та травмованими. Внаслідок ДТП загинуло 2 791 громадян, у тому числі 125 дітей. Ще 23 145 осіб були травмовані, з них – 2 978 дітей", - наводять статистику автори законопроекту.

Особливо цинічно виглядає п'яне водіння сьогодні, коли на фронті гине цвіт нації, а в тилу п'яні мажори вкорочують віку своїм співвітчизникам без війни. Тому збільшення штрафу та конфіскація автомобіля на користь ЗСУ буде справедливим і адекватним покаранням за п'яне керування машиною, переконані ініціатори нововведень.

"Цілком справедливим буде конфіскація автомобілю для потреб ЗСУ, яким керували у стані сп’яніння в таких складних для країни умовах. Адже всі громадяни України мусять бути свідомими та забезпечувати стабільність країни в тилу", - йдеться в пояснювальній записці

"Хотів показати, як Україна бореться": У Львові винесли вирок залізничнику, який фотографував переміщення військової техніки

середа, 24 квітень 2024, 14:05

Чоловік надсилав фото з переміщення військової техніки своєму знайомому, який проживає у Польщі. Про це йдеться у вироку Шевченківського районного суду, передають Патріоти України. Чоловік є уродженцем Яворівського району та працював оглядачем-ремонтни...

"Це був наклеп": Тернопільська бібліотека після скандалу з переселенцем попросила в омбудсмена "захисту від хейту"

середа, 24 квітень 2024, 13:53

Колектив Тернопільської обласної бібліотеки для дітей зробив офіційну заяву і звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Відповідну заяву оприлюднили на сторінці бібліотеки, передають Патріоти України. "Колектив Те...