Українцям готують кримінальне покарання за фейкові акаунти та крамольні публікації у соцмережах

Українців каратимуть за фейкові акаунти в соцмережах, а також за публікації, що підривають моноліт українського суспільства. За публікації на таких сторінках буде передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, передають Патріоти України.

Зокрема, за контент, який виявиться недостовірним або шкідливим для суверенітету, можна буде "заробити" тюремний термін до 7 років. Такий законопроект за номером 9223 зареєстровано у Верховній Раді.

Автори законопроекту – представники парламентської більшості Георгій Мазурашу, Сергій Кузьміних, Максим Павлюк, Михайло Лаба та Олег Арсенюк.

У пояснювальній записці до законопроекту його ініціатори звертають увагу, що під час війни особливо активізувалися ботоферми, які ведуть інформаційну атаку на Україну, намагаючись формувати громадську думку в деструктивному напрямку. Тому забезпечення інформаційної безпеки країни зараз не менш важливе, ніж успіхи ЗСУ на фронті

Як правило, ворог діє саме через фейкові акаунти, які містять відверто неправдиву чи неправильно акцентовану інформацію, що покликана розколоти українське суспільство та посіяти сумніви в людях.

Отже, в законопроекті передбачено доволі жорстку відповідальність за поширення фейкових акаунтів, а також публікацію в них недостовірної інформації, яка шкодить суверенітету і територіальній цілісності України. Якщо в опублікованій інформації суд не знайде ознак державної зради, то порушник може відбутися адміністративною відповідальністю та штрафом у розмірі від 17 до 51 тисячі (!) гривень або виправними роботами.

Якщо ж порушника "інформаційної гігієни" упіймають на подібному діянні повторно, штрафом йому вже не вдасться відбутися. В цьому випадку настає кримінальна відповідальність з обмеженням або навіть позбавленням волі терміном від 3 о 5 років.

Однак такі правила діятимуть у мирний час. А в умовах війни одразу настає кримінальна відповідальність. Причому винуватця буде покарано позбавленням волі на строк від 5 до 7 років із конфіскацією майна.

Крім того, при публікації в акаунтах, у тому числі і фейкових, інформації, яка "підвищить рівень соціальної напруги, порушить конституційні права та свободи громадян або загрожуватиме національній безпеці", винуватця буде покарано штрафом до 17 000 гривеньабо виправними роботами.

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку (фото)

субота, 20 квітень 2024, 16:19

У Києві п'яний водій не врахував розмір вантажу і розніс заправку в Голосіївському районі. Про це повідомила патрульна поліція Києва та оприлюднила відповідні фото, передають Патріоти України. "У Голосіївському районі інспектори отримали повідомлення п...

Катерина Кухар відреагувала на критику військового Олександра Терена і зізналася, чи танцює під Чайковського

субота, 20 квітень 2024, 15:52

Прима-балерина і керівниця хореографічного коледжу Катерина Кухар прокоментувала висловлювання військового Олександра Терена про те, що вона і танцюрист Олександр Стоянов «заробляють на балетних постановках російських композиторів», передають Патріоти ...