Українцям нагадали, що буде з невикористаною компенсацією за зруйноване житло: Як не залишитися без коштів

В Україні розпочалася програма виплати компенсацій за зруйноване житло. На першому етапі гроші отримають громадяни, чиє житло не повністю зруйноване, а лише пошкоджено внаслідок військових дій. При цьому надана державою компенсація за зруйноване житло має бути використана протягом року, передають Патріоти України.

Через рік виданий сертифікат стане недійсним, нагадала Олена Шуляк, яка очолює комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За словами нардепа, гроші, які закладуть у сертифікати для компенсації зруйнованого житла, можна буде використати лише за цільовим призначенням. Для цього держава визначить коло компаній-постачальників будівельних послуг та будівельних матеріалів, які будуть задіяні у цій програмі.

Держава вже має досвід організації цільового використання виділених грошей. Взяти хоча би "тисячу Зеленського", яку українці могли використати лише на придбання певних видів товарів та послуг: на купівлю книг, відвідування музеїв і театрів, а також на деякі інші витрати. Нова програм, звичайно, буде масштабнішою, проте за організацією вона принципово нічим не відрізняється від тієї програми, яка вже була "обкатана"

"У тій програмі могли брати участь організації, які відповідали критеріям, визначеним Кабміном.Тут буде така сама система співпраці з компаніями та отримання ними грошей, пов'язаних саме із будівельною сферою", - каже нардеп.

Водночас, Олена Шуляк наголосила, що громадянам не видаватимуть готівки. Кошти на відновлення пошкодженого житла, передбачені в сертифікаті, надходитимуть одразу на рахунки компаній, що надають будівельні та ремонтні послуги, а також на рахунки постачальників будматеріалів. Тобто, їх технічно неможливо буде використати не за цільовим призначенням.

"Люди повинні сумлінно використовувати ці гроші саме на ремонт, оскільки від правильного формування цієї програми залежатиме довіра наших міжнародних партнерів", - наголосила депутат.

Крім того, вона акцентувала увагу потенційних одержувачів, що гроші, передбачені на компенсацію за зруйноване житло, потрібно буде використати протягом року з моменту отримання сертифікату. Інакше, через 12 місяців усі невикористані кошти повернуться до держбюджету

Пенсійний фонд радить деяким українцям відмовитись від пенсії: У чому причина і чи це може бути вигідним

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:30

Людям, які досягли 60 років, вигідно продовжувати працювати й вийти на пенсію пізніше. У такому разі можна отримувати більші виплати. Про це нагадують у Пенсійному фонді України, передають Патріоти України. У відомстві наголошують, що право на призначе...

"Консули мають робити все, але": Чалий вказав на нестиковку з припиненням видачі паспортів військовозобов’язаним українцям за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:28

Тимчасове припинення видачі паспортів українським чоловікам призовного віку за кордоном станом на зараз не є законним. Закон про мобілізацію в Україні, в якому передбачено положення про те, що чоловікам для отримання документів потрібно оновити свої ві...