Українцям роздадуть гроші на книжки, але не всім: Стало відомо дату початку виплат

З 1 липня 2024 року в Україні запроваджуються "книжкові сертифікати", які молодь у віці 18 років зможе отримати через застосунок Дія для придбання книг на суму 908 гривень. На реалізацію цієї програми виділено 370 мільйонів гривень, що підтримають українських видавців та книгарні. Про це повідомив глава Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев ("Слуга народу"), передають Патріоти України.

З 1 липня 2024 року в Україні розпочинає діяти новий закон, підписаний президентом Володимиром Зеленським, що запроваджує систему "книжкових сертифікатів".

Згідно з новим законом, всі громадяни України, яким виповнилось 18 років після 1 січня 2024 року, зможуть отримати сертифікат на суму 908 гривень через застосунок Дія. Це означає, що ті, хто досяг повноліття раніше вказаної дати, не зможуть отримати гроші. А серед молоді виплата буде здійснюватися лише тим, кому є повних 18 років.

Сертифікат можна використовувати для придбання не лише звичайних друкованих книг. Також можна буде купувати електронні книги, аудіокниги та видання для людей із порушеннями зору.

На реалізацію програми з бюджету виділено 370 мільйонів гривень. Ці кошти вже передбачені у державному бюджеті, тому додаткових витрат не буде. Програма спрямована не лише на підтримку молоді у придбанні книжок, але й на підтримку українських видавців.За рахунок виділених коштів українські видавництва зможуть випустити додатково від 1,5 до 2 мільйонів примірників книжок українською мовою. Це значно зміцнить український книговидавничий ринок та розширить доступ до якісної літератури.

Закон також передбачає субсидії для відшкодування оренди приміщень книгарень. Цей крок сприятиме зростанню кількості книгарень та покращенню їхнього фінансового стану. Субсидії мають чіткий порядок надання, перелік необхідних документів, строки розгляду заяв (10 днів) та оприлюднення результатів (5 днів).

Заступниця голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук пояснила, що з технічного погляду ніяких особливих складнощів не очікується, адже аналогічні механізми вже були відпрацьовані під час пандемії COVID-19. Очікується, що новий закон матиме значний вплив на українське суспільство.

Молодь отримає додаткову можливість для розвитку та самовдосконалення, а українські видавці та книгарні отримають необхідну підтримку для подальшого розвитку. Це сприятиме збереженню та популяризації української культури та мови через літературу.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...