Небезпека чатує скрізь: Українцям розповіли, як вберегтися у розпал літа від кишкових інфекцій

В Україні настав найспекотніший період літа, а разом з ним і час кишкових інфекцій. Харчові отруєння та інфекції, які викликані різними організмами, дуже небезпечні й в групі ризику перебувають також діти. Такі захворювання можуть привести до серйозних ускладнень, передають Патріоти України.

Як розповіли в пресслужбі Центру громадського здоров'я, гострі кишкові інфекції, викликані бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із забрудненою їжею або водою.

Заразитися можна чрез:

  • Вживання зараженої їжі.
  • Вживання зараженої води.
  • Під час купання в забруднених водоймах.
  • Брудні руки.
  • Брудні предмети побуту.

Як зазначили в ЦГЗ України, збудники кишкових інфекцій можуть перебувати: в сирій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, не пастеризоване молоко, морепродукти), в немитих овочах і фруктах.

Перші ознаки кишкової інфекції: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювання, діарея. При виникненні цих симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря.

Фахівці рекомендують вживати тільки ті продукти, в якості яких ви впевнені, купатися тільки чистих водоймах і відпочивати на офіційно відкритих пляжах.

Що потрібно робити, щоб не заразитися кишковою інфекцією:

  • Мити руки перед тим як брати продукти та готувати їжу
  • Мити руки після відвідування туалету
  • Вимити та продезінфікувати всі поверхні та кухонне приладдя, які використовується для приготування їжі
  • Захищати кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин
  • Відокремлювати сире м'ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
  • Для обробки сирих продуктів користуватися різними дошками та ножами
  • Зберігати продукти в закритому посуді та уникати контакту між сирими та готовими продуктами
  • Ретельно термічно обробляти продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морепродукти
  • Ретельно розігрівати готову їжу
  • Не залишати приготовану їжу без холодильника більш, ніж на 20 хвилин
  • Не зберігати їжу довго, навіть в холодильнику
  • Не розморожувати продукти при кімнатній температурі
  • Використовувати чисту або очищену воду
  • Вибирати тільки свіжі та якісні продукти
  • Мити всі овочі та фрукти
  • Не вживати продукти, у яких закінчився термін придатності

Варто відзначити, що віруси та бактерії можуть потрапити у харчові продукти на будь-якій стадії від виробництва до споживання.

Очільник Міністерства культури розповів як збираються покарати Повалій, Лорак та інших зрадників України з артистичного цеху

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:58

Вже напрацьовано перелік людей, які можуть підпасти під дію закону, в разі його прийняття, щодо позбавлення високих звань і нагород за підтримку ворога - Росії. Про це сказав т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв в ефірі телема...

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...