Небезпека чатує скрізь: Українцям розповіли, як вберегтися у розпал літа від кишкових інфекцій

В Україні настав найспекотніший період літа, а разом з ним і час кишкових інфекцій. Харчові отруєння та інфекції, які викликані різними організмами, дуже небезпечні й в групі ризику перебувають також діти. Такі захворювання можуть привести до серйозних ускладнень, передають Патріоти України.

Як розповіли в пресслужбі Центру громадського здоров'я, гострі кишкові інфекції, викликані бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із забрудненою їжею або водою.

Заразитися можна чрез:

  • Вживання зараженої їжі.
  • Вживання зараженої води.
  • Під час купання в забруднених водоймах.
  • Брудні руки.
  • Брудні предмети побуту.

Як зазначили в ЦГЗ України, збудники кишкових інфекцій можуть перебувати: в сирій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, не пастеризоване молоко, морепродукти), в немитих овочах і фруктах.

Перші ознаки кишкової інфекції: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювання, діарея. При виникненні цих симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря.

Фахівці рекомендують вживати тільки ті продукти, в якості яких ви впевнені, купатися тільки чистих водоймах і відпочивати на офіційно відкритих пляжах.

Що потрібно робити, щоб не заразитися кишковою інфекцією:

  • Мити руки перед тим як брати продукти та готувати їжу
  • Мити руки після відвідування туалету
  • Вимити та продезінфікувати всі поверхні та кухонне приладдя, які використовується для приготування їжі
  • Захищати кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин
  • Відокремлювати сире м'ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
  • Для обробки сирих продуктів користуватися різними дошками та ножами
  • Зберігати продукти в закритому посуді та уникати контакту між сирими та готовими продуктами
  • Ретельно термічно обробляти продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морепродукти
  • Ретельно розігрівати готову їжу
  • Не залишати приготовану їжу без холодильника більш, ніж на 20 хвилин
  • Не зберігати їжу довго, навіть в холодильнику
  • Не розморожувати продукти при кімнатній температурі
  • Використовувати чисту або очищену воду
  • Вибирати тільки свіжі та якісні продукти
  • Мити всі овочі та фрукти
  • Не вживати продукти, у яких закінчився термін придатності

Варто відзначити, що віруси та бактерії можуть потрапити у харчові продукти на будь-якій стадії від виробництва до споживання.

Карієсу кінець? Вчені створили гель, який відновлює зубну емаль

п’ятниця, 7 листопад 2025, 23:40

Британські науковці розробили білковий гель, який здатен самостійно відновлювати пошкоджену зубну емаль. Речовина заповнює тріщини на поверхні зуба, стимулює природне відновлення та зміцнює структуру емалі, запобігаючи появі карієсу, передають Патріоти...

Все більше українок опановують "чоловічі" професії: Ось яку роботу обирають та де

п’ятниця, 7 листопад 2025, 23:25

В Україні все більше жінок опановують професії, які раніше вважалися "чоловічими" - серед найпопулярніших нині верстатниці деревообробних верстатів, операторки котелень та трактористки. Найактивніше такі спеціальності освоюють у Івано-Франківській, Жит...