Небезпека чатує скрізь: Українцям розповіли, як вберегтися у розпал літа від кишкових інфекцій

В Україні настав найспекотніший період літа, а разом з ним і час кишкових інфекцій. Харчові отруєння та інфекції, які викликані різними організмами, дуже небезпечні й в групі ризику перебувають також діти. Такі захворювання можуть привести до серйозних ускладнень, передають Патріоти України.

Як розповіли в пресслужбі Центру громадського здоров'я, гострі кишкові інфекції, викликані бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із забрудненою їжею або водою.

Заразитися можна чрез:

  • Вживання зараженої їжі.
  • Вживання зараженої води.
  • Під час купання в забруднених водоймах.
  • Брудні руки.
  • Брудні предмети побуту.

Як зазначили в ЦГЗ України, збудники кишкових інфекцій можуть перебувати: в сирій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, не пастеризоване молоко, морепродукти), в немитих овочах і фруктах.

Перші ознаки кишкової інфекції: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювання, діарея. При виникненні цих симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря.

Фахівці рекомендують вживати тільки ті продукти, в якості яких ви впевнені, купатися тільки чистих водоймах і відпочивати на офіційно відкритих пляжах.

Що потрібно робити, щоб не заразитися кишковою інфекцією:

  • Мити руки перед тим як брати продукти та готувати їжу
  • Мити руки після відвідування туалету
  • Вимити та продезінфікувати всі поверхні та кухонне приладдя, які використовується для приготування їжі
  • Захищати кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин
  • Відокремлювати сире м'ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
  • Для обробки сирих продуктів користуватися різними дошками та ножами
  • Зберігати продукти в закритому посуді та уникати контакту між сирими та готовими продуктами
  • Ретельно термічно обробляти продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морепродукти
  • Ретельно розігрівати готову їжу
  • Не залишати приготовану їжу без холодильника більш, ніж на 20 хвилин
  • Не зберігати їжу довго, навіть в холодильнику
  • Не розморожувати продукти при кімнатній температурі
  • Використовувати чисту або очищену воду
  • Вибирати тільки свіжі та якісні продукти
  • Мити всі овочі та фрукти
  • Не вживати продукти, у яких закінчився термін придатності

Варто відзначити, що віруси та бактерії можуть потрапити у харчові продукти на будь-якій стадії від виробництва до споживання.

Науковці визначили терміни, коли на Землі закінчиться кисень

п’ятниця, 9 травень 2025, 10:07

Вчені попереджають, що через приблизно мільярд років Земля втратить атмосферний кисень — основну умову для існування складних форм життя, передають Патріоти України з посиланням на видання Sky at night magazine. Епоха кисню закінчиться раніше, ніж помр...

Б’є російських фашистів в українському небі за себе і загиблого героя-сина: Історія пілота Су-25, полковника Ігоря Пархоменка, удостоєного найвищої державної нагороди (відео)

п’ятниця, 9 травень 2025, 9:32

У Повітряних Силах ЗСУ розповіли про бойового пілота Ігоря Пархоменка, який через російську агресію втратив сина і тепер б’ється з російськими окупантами за двох. . Там нагадали, що указом Президент України Володимира Зеленського від 8 травня пану Іго...