Українцям розповіли, коли можуть бути перші виплати за зруйноване окупантами житло

Станом на сьогодні українці через "Дію" подали 335 тис. заявок на компенсацію за зруйноване або пошкоджене житло, що стосується понад 23 млн кв.метрів житла. Про це під час інформаційного телемарафону повідомила голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, передають Патріоти України.

"Ми сподіваємося, що вже в травні запрацює повноцінно механізм компенсації за зруйноване та пошкоджене житло. Коли цей закон запрацює, на таку компенсацію матимуть право громадяни України - виключно фізичні особи. На сьогодні у держави немає можливості відшкодовувати збитки для бізнесу. Це буде наступним кроком", - сказала Шуляк.

Вона також зазначила, що на сьогодні на рахунках України вже є 17 млрд грн. Це перші гроші, які були заарештовані від "дочки" російського банку "Сбербанк".

За її словами, станом на сьогодні українці через "Дію" подали 335 тис. заявок на компенсацію, що стосується понад 23 млн кв. метрів житла.

"Але ми розуміємо, що це не остаточні цифри, тому що не всі мали можливість занести таку інформацію в "Дію" або через ЦНАП. Тому, коли запрацює закон, можна буде подавати такі заяви на компенсацію не тільки через "Дію", ЦНАП, а й за допомогою і нотаріусів, і центрів соціального захисту", - заявила Шуляк.

Вона також зазначила, що цим законопроектом передбачена компенсація саме за ті руйнування, які були отримані після 24 лютого.

"Люди, у яких зруйновані квартири, отримають житлові сертифікати, які будуть обмінювати на житло, яке вони самі оберуть. Людина буде вільно обирати і населений пункт, і самостійно ту нерухомість, яку хоче", - додала народний депутат.

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...

Невідомі відкрили вогонь по поліцейських на Вінниччині, один з правоохоронців отримав смертельне поранення

субота, 20 квітень 2024, 9:57

Поліція розшукує осіб, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині - один з них загинув від отриманих травм, передають Патріоти України. Деталі: Відомо, що 20 квітня, близько 2 години ночі у Гайсинському районі Вінницької області працівники поліц...