Українцям відмовляють у реєстрації статусу безробітного: У чому причина

Отримати статус безробітного в Україні можна лише за наявності повного пакету документів і дотримання встановлених умов, таких як відсутність зайнятості та підписання індивідуального плану працевлаштування. У разі відмови в реєстрації, людина може повторно подати заяву через сім днів або після виконання необхідних вимог, передають Патріоти України.

Про це йдеться на сайті Київського міського центру зайнятості. Отримати статус безробітного в Україні – важливий крок для тих, хто втратив роботу та шукає нові можливості для працевлаштування.

Проте, не всі, хто звертається до центру зайнятості, можуть автоматично розраховувати на цей статус. Є кілька причин, через які людині можуть відмовити в реєстрації або поновленні статусу безробітного. Основні причини відмови:

  • відсутність необхідних документів;

Для реєстрації в центрі зайнятості необхідно надати пакет документів, який включає паспорт, довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ІПН), трудову книжку або документ, що підтверджує припинення останнього виду зайнятості, а також документ про освіту. Відсутність будь-якого з цих документів на момент прийняття рішення може стати причиною відмови.

  • неповернення коштів;

Якщо раніше особі нараховувалась матеріальна допомога як безробітному, але вона не повернула кошти за попередню реєстрацію (наприклад, через судове рішення або інші підстави), центр зайнятості має право відмовити в новій реєстрації до погашення заборгованості.

  • зайнятість або навчання;

Якщо особа вже працевлаштована, навіть на тимчасовій основі, або виконує певні види діяльності, вона не має права на статус безробітного. Виняток становлять деякі категорії зайнятості, пов'язані, наприклад, з організацією виборів чи виконанням обов'язків присяжного. Також студенти, які навчаються за денною формою у закладах освіти, не можуть отримати статус безробітного.

  • відмова від підписання індивідуального плану працевлаштування;

Центри зайнятості розробляють індивідуальні плани працевлаштування для кожного безробітного, що передбачає активний пошук роботи. Відмова від підписання цього плану автоматично означає відмову в наданні статусу безробітного.

  • відмова від пропозицій роботи.

Якщо безробітний двічі відмовляється від пропозицій підходящої роботи, наданих центром зайнятості, йому також можуть відмовити у подальшій реєстрації.

Процедура повторного звернення

Якщо центр зайнятості відмовляє в наданні статусу безробітного, людина має право подати повторну заяву. Проте це можливо не раніше, ніж через сім днів після отримання рішення. У разі припинення попередньої реєстрації з інших причин, перереєстрація дозволяється через 30 днів, а у випадку необхідності повернення коштів – лише після їхнього погашення і не раніше ніж через 90 днів.

Центри зайнятості мають право ретельно перевіряти всі надані документи та інформацію, зокрема звертаючись до реєстрів і баз даних. Важливо, щоб усі документи були оформлені належним чином, адже навіть незначна невідповідність може стати підставою для відмови.

Зробив заяву про "звірства Азову": В Україні винесли вирок звільненому з російського полону військовому

четвер, 29 серпень 2024, 15:00

В Україні до 6 років позбавлення волі засудили звільненого з російського полону контрактника. Військового звинуватили у дезертирстві. Про це йдеться у вироку Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя (назва суду недекомунізована - ред.), повідомл...

У Миколаєві у ДТП потрапила вантажівка, яка перевозила... дві тонни заморожених собачих туш (фото)

четвер, 29 серпень 2024, 14:16

Увечері у середу, 28 серпня, на перетині проспекту Центрального та вул. 6-й Слобідській у Миколаєві зіткнулися мінівен Fiat Doblo та вантажівка Renault Master. Як з'ясувалося у вантажівці було дві з половиною тонни заморожених собак. Про це повідомляє ...