Українцям залишають повістки на дверях квартир: Юрист повідомив, чи можна проігнорувати документ

Українці повсюдно одержують повістки в рамках загальної мобілізації, яка продовжена ще на 90 днів. Представники військкоматів залишають документи навіть на дверях квартир, передають Патріоти України.

Стало відомо, що буде за ігнорування таких повідомлень.За законом повістки мають вручати прямо в руки та під підпис. Проте на практиці їх видавають навіть представники ЖЕКів, залишають документи у поштовій скриньці або на дверях будинків та квартир. Військовозобов'язаним повідомили, чи мають вони прибути до військкоматів у таких випадках.

Адвокат Сергій Гула повідомив, що повістка не просто має бути доставлена адресату, а й вручена належним чином.

"Має бути безпосередній підпис особи. Якщо людина відмовляється підписувати документ, то має бути складений відповідний акт зі свідками, де зазначено, що військовозобов'язаний відмовився отримати повістку. Саме в цьому випадку документ вважається належним чином врученим", – пояснив правозахисник.

Таким чином, документ, прикріплений до дверей житла або залишений у поштовій скриньці, не може вважатися належним чином врученим.

"Якщо повістку залишили прямо у дверях, то невідомо, чи дійшла вона до адресата. Хто завгодно міг йти і випадково зачепити документ або навіть спеціально його витягнути, а значить, адресат його не помітить. Хто повинен довести, що ви не отримали повістку, яку представники військкомату залишили у дверях чи у поштовій скриньці? Це завдання уповноваженого органу, який видає їх", - зазначив юрист.

Щоб відкрити кримінальну справу стосовно потенційного призовника, якому нібито вручили повістку, слідчому чи суду потрібно надати відповідні підтверджуючі документи. У разі їх відсутності покарати "ухилянта" не можна.

Покарання за відмову від повістки

Якщо українець отримав повістку або йому було повідомлено про необхідність з'явитися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, але він проігнорував вимогу, чоловік може отримати штраф від 3400 до 8500 грн або до року виправних робіт.

Кримінальна відповідальність настає, якщо військовозобов'язаний пройшов медичну комісію для призову, був визнаний придатним та відмовився поповнити лави ЗСУ. За ухилення від мобілізації загрожує позбавлення волі терміном від 3 до 5 років

Задоволення заради користі: На Сумщині чоловік "під контролем поліції" двічі займався сексом із повіями

неділя, 19 травень 2024, 3:40

У Сумській області поліція викрила сутенерку, яка втягнула у заняття проституцією свою знайому. Для того, щоб провести розслідування, поліція залучила чоловіка, якому жінки двічі надавали секс-послуги. Про це йдеться у вироку Охтирського міськрайонного...

Всі пояси в одних руках вперше за 25 років: Олександр Усик здобув важку перемогу у суперчемпському бою з Тайсоном Ф'юрі

неділя, 19 травень 2024, 3:06

Українець був визнаний абсолютним чемпіоном роздільним рішенням суддів. Тепер весь боксерський світ сподівається побачити повторний бій двох великих надважковаговиків. Чемпіон світу в надважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та IBF українець Олександр ...