Українцю зробили унікальну операцію, щоб урятувати життя - злили всю кров та охолодили тіло до 18 градусів

В Україні провели унікальну операцію, під час якої температуру тіла знизили до 18 градусів та злили усю кров. Її потребував житель Луцька Ігор Мисан, який 25 років жив із непоміченою лікарями трубкою катетера у серці, передають Патріоти України.

Історію неймовірного порятунку чоловіка розповіли "Волинські новини" зі слів сестри чоловіка. Операцію на серці, провів хірург Любомир Кулик, який єдиний в Україні робить подібні втручання.

Як пояснила жінка, Мисана фактично ввели в стан трупа і злили всю кров в резервуар, відключивши серце та легені. За її словами, гарантії на життя давали на рівні 50%. Операцію занесли в єдиний світовий реєстр складних операцій. Сам хірург також підтвердив, що вона була найскладнішою у його житті. До того ж, через три дні знадобилося повторне хірургічне втручання. Перша операція тривала 10 годин, друга – 5.

Така ситуація у пацієнта виникла через лікарську недбалість. 25 років тому перед останнім шкільним іспитом він потрапив у ДТП – хлопця на мотоциклі збив трактор. Коли перебував у лікарні, йому поставили підключичний катетер, який і потрапив у серце. Родина припускає, що він був неякісним і обламався.

Сестра зазначила, що трубка від катетера потрапила у серце між правим шлуночком і правим передсердям, вона зігнулася та впиралася у верхню порожнисту артерію. За її словами, всі ці роки чужорідне тіло в організмі давало про себе знати – температура тіла піднімалася до 40 градусів, з’являлися чиряки на грудях, спині та обличчі, були сильні болі. Однак ніхто з лікарів не міг визначити причину. Вдалося це лише львівському професору Юрію Іваніву, який і направив пацієнта до Кулика.

Лікарі пояснили, що через нестерильність катетера навколо нього з’явилося багато тромбів, які затромбували легені та судини біля серця. Протягом багатьох років, коли чоловік нагинався, кров ішла, а відтоку не було, через що його обличчя синіло.

Зазначимо, тромбоз становить загрозу для життя людини. Це процес прижиттєвого згортання крові в порожнині судин та серця. Він небезпечний ще й тим, що частина тромбу може відірватися та занестись током крові до інших органів. Коли перекривається вена, утруднюється відтік крові, тому тканини далі місця закупорки набрякають, синіють. Скупчуються продукти життєдіяльності клітин, тому розвивається інтоксикація тканин, що супроводжується болем, порушенням чутливості. Якщо вчасно не втрутитись тканини починають відмирати.

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...