Українців карають багатотисячними штрафами за несправні лічильники

Українці можуть поплатитись за несправні прилади обліку багатотисячними штрафами. Штрафи на несправні лічильники призначають постачальники комунальних послуг, включаючи їх до платіжок за комуналку, передають Патріоти України.

Так, наприклад, нещодавно предметом судового розгляду став штраф, виписаний оператором ГРМ Криворіжгаз одному зі споживачів газу. Облгаз виписав своєму клієнту штраф за несправний лічильник. Сума штрафу перевищила 10 тисяч гривень.

Історія цього позову сягає корінням ще 2006 року, коли облгаз встановив клієнту газовий лічильник 1996 року випуску. У газовиків тоді не було жодних зауважень щодо роботи і стану лічильника, про що було складено відповідний акт.

"Лічильник згідно з актом було встановлено 30.11.2006, дата випуску лічильника 1996 рік, заводський номер 00136127, при цьому заводська пломба не зазначена, дата пломбування лічильника – 22.12.2006. Лічильник був повірений 21.04.2014. При цьому працівники ПАТ Криворіжгаз самостійно його демонтували для повірки і самі встановлювали на місце, жодних зауважень щодо пломби лічильника – не було”, – йдеться у матеріалах судової справи.


Однак у 2017 році газовики при огляді лічильника залишилися незадоволеними його станом із явними слідами корозії приладу. Вони забрали лічильник на експертизу та виявили, що там зламано відліковий механізм. Через це співробітники облгазу вирішили, що клієнт сам пошкодив механізм, аби не платити за спожитий газ.

Зробивши такі висновки, вони виписали клієнту штраф у розмірі 10765,42 грн, додавши його до платіжки за газ. Проте клієнт оскаржив цей недружній крок облгазу в суді.

А Криворіжгаз, у свою чергу, подав на клієнта зустрічний позов, намагаючись довести, що зламаний механізм відліку – справа його рук. Зрештою, розглянувши всі обставини справи, суд став на бік клієнта та зобов'язав облгаз списати десятитисячний штраф, який йому було виписано.

Однак це – окремий випадок, в якому не можна виключати суб'єктивний чинник, який вплинув на рішення суду. Якби суд прийняв сторону комунальників, то клієнт змушений був би сплатити штраф. Тому споживачам комунальних послуг слід уважно стежити за станом своїх приладів обліку та за найменшої підозри на несправність повідомляти постачальників послуг. Тоді це буде їхнім головним болем, а не споживача

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...