Українців на тисячі гривень штрафують за паління трави - покарати можуть навіть тих, хто опинився поряд

В Україні за паління трави можуть оштрафувати на суму від 3060 до 6120 грн. Якщо ж пожежа призведе до значних наслідків, штраф може бути значно більшим, передають Патріоти України.

Інколи покарати можуть навіть тих, хто траву не підпалював. Наприклад, як йдеться в матеріалах справи № 371/1455/23, "порушнику" вдалось скасувати протокол та штраф на 3060 грн, бо траву він не підпалював.

Позивач пояснив, що він знаходився на вулиці Нова у селі Польове Обухівського району Київської області та побачив у кінці городу дим. Потім підійшов з вилами, щоб "розтягнути" та загасити вогонь, саме в цей момент його і оштрафували.

"З метою вияснити в чому причина, взяв вили та пішов до дороги, де побачив, що димить папір, журнали, путівки, накладні та інше. З метою припинення диміння, вилами почав розтягувати папір. У цей час під`їхала машина марки "Шкода", з якої вийшов водій, показав посвідчення інспектора ДСНС та почав кричати, що димить, на його пояснення не реагував", – йдеться в матеріалах справи.

Покарати можуть в тому випадку, якщо ви спалили гілки свого дерева. Як йдеться в матеріалах справи № 738/680/24, Менський районний суд Чеpнiгiвської областi відмовив місцевій жінці, яка просила скасувати штраф.

Як йдеться в матеріалах справи, на 3060 грн її оштрафували за те, що вона спалили "зелені насадження" на вул. Дружби в смт. Макошине Корюківського району Чернігівської області.

"Вона спалювала гілки плодового дерева, яке росло на її присадибній ділянці, а тому спалювання відбулося відносно антропогенної рослинності, а не природної, за випалювання якої законодавець не передбачив відповідальність у цьому випадку. На думку позивача, протокол складено особою, яка не мала повноважень на його складання", – йдеться в матеріалах справи.

Які штрафи передбачено законом

Загалом спалювання трави, листя, сміття та іншої рослинності карається штрафом у розмірі від 3060 до 6120 грн. Штраф для посадових осіб становить 15-21 тис. грн. Однак цифри можуть збільшитись, якщо пожежа переходить на великі території (поле, луг, пасовища) та території природно-заповідного фонду.

Найбільші штрафи – 90-150 тис. грн – виписують за знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, уздовж залізниці. Якщо під час пожежі загинули люди, можна отримати до 2-5 років позбавлення волі.

Спалювати листя, траву та іншу рослинність заборонено, оскільки при активному горінні рослинних залишків разом із димом у повітря виділяється отруйна суміш. До її складу входять пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали, бензпірен тощо.

Крім того, земляний покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Спалювання рослинності призводить до забруднення ґрунтів, повітря та води, а також може призвести до займання в лісових зонах.

"Відволікала інших відвертим одягом": Гламурну плавчиню вигнали з Олімпійського селища

середа, 7 серпень 2024, 11:28

Як повідомляє Daily Mail, одну з найефектніших учасниць Олімпіади плавчиню Луане Алонсо вигнали з Олімпійського селища в Парижі. Таке рішення ухвалив Олімпійський комітет Парагваю. Дівчину звинуватили в тому, що вона відволікала інших учасників змагань...

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...