Українців обманюють під час купівлі квартир: Ось як перевірити житло в новобудові

Перед тим як інвестувати у новий об'єкт нерухомості - наприклад, перед купівлею квартир у новобудовах - слід його перевірити. Адже випадки шахрайства на цьому ринку, на жаль, нерідкі. Зокрема, важливо дізнатися про реальний статус обраного об'єкта.

Для цього інвестор може зажадати у забудовника довідку з Державного реєстру прав (ДРРП) про стан реєстрації права на нерухоме майно. Про це розповіли в Мінінфраструктурі. Там зазначили, що у цьому реєстрі містяться всі відомості та дані про:

  • реєстрації майбутнього об'єкта нерухомості;
  • його характеристиках.

"Крім того, всі вихідні дані та відомості про об’єкт зібрані на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Через портал ЄДЕССБ інвестор може перевірити дані про об’єкт самостійно. Це також дозволить порівняти інформацію, отриману від продавця, з даними реєстрів, що забезпечить прозорість у процесі придбання нерухомості", – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: отримати докладну інформацію про обраний об'єкт нерухомості на порталі ЄДЕССБ, а також перевірити його статус та визначити параметри можна за кілька кроків. Спочатку потрібно отримати ідентифікатор об'єкта нерухомості – квартири, паркомісця чи нежитлового приміщення.

"Цей ідентифікатор дасть змогу знайти всі необхідні відомості про об'єкт на порталі ЄДЕССБ", – пояснили у міністерстві. Після цього:

  • зайти на портал ЄДЕССС та у розділі "Реєстри" вибрати підрозділ "Спеціальне майнове право";
  • у ньому вибрати розділ "Заяви про реєстрацію майнового права у ДРРП";
  • у поле "Ідентифікатор об'єкта будівництва" слід внести ідентифікатор для пошуку заяви про реєстрацію права;
  • на сторінці заяви переглянути документи, на підставі яких відбувалася реєстрація права, та їхні статуси: дозвільний документ, відомості про визначення гарантійної частки та розподіл прав, про присвоєння адреси тощо;зі сторінки заяви перейти за посиланням на дозвільний документ та переглянути його статус, який визначає, чи має замовник право будувати об'єкт, який планує придбати інвестор
  • зі сторінки заяви перейти у відомості про визначення гарантійної частки, де перевірити, чи є обʼєкт гарантійною часткою, яку не можна продавати, а також переглянути перелік осіб, за якими зареєстровано право на об'єкт;
  • у розділі "Проектна документація" можна знайти характеристики обʼєкта, який буде збудовано.

"Також система дозволяє переглянути інші повʼязані документи, та визначити відповідність об'єкта будівництва заявленим в договорі характеристикам, що допоможе прийняти остаточне рішення про інвестування", – зазначили в міністерстві.

При цьому наголошується: ключовою ознакою безпечної інвестиції є відповідність обʼєкта вимогам законодавства. Однією з таких вимог є реєстрація спеціального майнового права (СМП) на майбутні обʼєкти нерухомості для залучення фінансування будівництва. Це, зазначається, "дієвий інструмент, який дозволяє інвестору перевірити доброчесність замовника будівництва".

Крім того, зауважили в міністерстві, за законодавством, квартири, паркомісця, приміщення та інші об'єкти, на які отримано дозвільний документ на будівництво після 10 жовтня 2022 року можуть бути куплені/продані "лише при державній реєстрації спеціального майнового права".

Водночас, зазначається, потенційний інвестор може звернутися до замовника будівництва або девелопера та отримати номер дозвільного документа та дату його реєстрації. Дозвільний документ можна перевірити на порталі ЄДЕСС за посиланням.

"Якщо реєстрація в ЄДЕССБ відбулася після 10 жовтня 2022 року, то такий майбутній об'єкт нерухомості повинен бути зареєстрований в ДРРП, а його продаж повинен відбуватися обов'язково з державною реєстрацією прав. Всі реєстраційні процедури щодо об'єкта повинні виконуватися виключно з участю державного реєстратора та з укладанням нотаріальних договорів. Ці вимоги є актуальними для всіх обʼєктів, на які отримано дозвільні документи після 10 жовтня 2022 року. Натомість продаж обʼєктів, будівництво на яких розпочалося до вказаної дати, можна здійснювати як за попередніми механізмами фінансування, так і за новими нормами", – констатували у міністерстві.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...