Українців штрафують за порушення з паспортами та неправильну "прописку": Ось які правила діють

Українці за законом зобов'язані мати дійсний паспорт громадянина. Покарати можуть не тільки за паспорт, але і за проживання без реєстрації (т. зв. "прописки"), передають Патріоти України.

Як йдеться в поясненні УДМС у Чернівецькій області, яке розміщено місцевим виданням, відповідно до вимог ч. 1, 2 ст. 21. Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус":

  • паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.
  • кожен громадянин України, який досяг чотирнадцятирічного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України.
  • водночас згідно вимог ст. 197 Кодексу України "Про адміністративні правопорушення":

Проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом громадянина України, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання –тягнуть за собою попередження.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачені частиною першою цієї статті, – тягнуть за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (станом на поточну дату: 17-51 грн.).

Таким чином, закон зобов’язує отримувати паспорт громадянина України при досягненні особою 14 років. Адже це не право чи бажання людини (як у випадках, коли йдеться про оформлення закордонного паспорта), а прямий обов’язок кожного нашого громадянина.

Водночас в умовах воєнного стану чимало підлітків, які на момент досягнення 14-річного віку опинилися за кордоном, не завжди мають можливість оформити перший український паспорт. Нагадаємо, консульські установи України за кордоном таку адміністративну послугу не надають.

Критичний фактор? Вчені пояснили, як забруднене повітря і шум доріг впливають на здатність мати дітей

субота, 7 вересень 2024, 23:50

Тривалий вплив забрудненого повітря та шуму, спричинений транспортом, може підвищувати ризик безпліддя. Про це свідчить дослідження, опубліковане в журналі The BMJ, пише MedicalXpress, передають Патріоти України. Зокрема, забруднення повітря дрібними ч...

Треба готуватись: Експерти розповіли, що буде з відключенням електроенергії взимку

субота, 7 вересень 2024, 23:35

В Україні взимку не вистачатиме близько 4-5 гВт струму. Необхідно готуватись до значних графіків відключень, при тому імпорт навряд компенсує дефіцит, передають Патріоти України. Про це в проєкті OBOZ.TALK розповіла Вікторія Войціцька, директорка з адв...