Українців збираються по-новому карати за борги по комуналці: Законопроєкт незабаром голосуватиме Рада при гарячій підтримці Мінфіну

В Україні планують заборонити реєстрацію автомобілів для громадян із боргами за комунальні послуги. Ця ініціатива має на меті стимулювати своєчасне погашення заборгованостей. Про це йдеться в законопроєкті №9363, який найближчим часом Верховна Рада України може розглянути і прийняти передають Патріоти України.

Хоча документ ще не ухвалений парламентом, Міністерство фінансів України вже висловило підтримку та рекомендує прийняти його за основу.

Законопроєкт передбачає перевірку осіб, які реєструють автомобілі в сервісних центрах МВС, через Єдиний реєстр боржників. Якщо у реєстрі виявиться, що у людини є борги за комунальні послуги, їй буде відмовлено в реєстрації транспортного засобу. Важливо зазначити, що це не забороняє таким особам купувати автомобілі за довіреністю, але вони не зможуть зареєструвати транспортний засіб на своє ім’я.

Автори законопроєкту аргументують необхідність його ухвалення тим, що існуючі заходи примусового виконання рішень є застарілими і потребують модернізації. У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що через цифровізацію та оптимізацію процесів стягнення з майна боржника можна підвищити ефективність системи виконання судових рішень. Прийняття цього закону, на думку розробників, допоможе зменшити кількість невиконаних судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) і підвищить дисципліну у питаннях оплати комунальних послуг.

Цифровізація відіграє ключову роль у реалізації цієї ініціативи. Єдиний реєстр боржників, до якого будуть звертатися під час реєстрації автомобілів, стане основним інструментом контролю за наявністю заборгованостей у громадян. Такий підхід дозволить автоматизувати процес перевірки та унеможливить реєстрацію транспортних засобів особами, які мають непогашені борги. Це, своєю чергою, сприятиме зростанню відповідальності населення щодо оплати комунальних послуг та виконання фінансових зобов'язань.

Законопроєкт також передбачає, що його положення не порушують прав і свобод, гарантованих Конституцією України та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод. У документі підкреслюється, що нові обмеження не містять ознак дискримінації, а їх застосування буде здійснюватися відповідно до принципу рівності прав і можливостей для всіх громадян.

"Розбите серце": Жінка розлучилася з чоловіком через два тижні після весілля і назвала причину

середа, 4 вересень 2024, 23:55

Жінка з розбитим серцем розлучилася з чоловіком всього через два тижні після весілля. Вона не змогла пробачити йому те, що він зробив на своїй парубочій вечірці. Про це пише Mirror, передають Патріоти України. Наречена організувала виїзне весілля з бат...

Українцям відмовляють в субсидіях: Ось хто не отримає допомоги від держави

середа, 4 вересень 2024, 23:40

В Україні діє спрощений механізм звернення по таку допомогу – без збирання довідок та витрачання часу на заповнення декларації. Водночас в отриманні субсидії може бути відмовлено – проте, якщо виправити помилки, отримати її все одно можна буде, передаю...