Україну накрила потужна геомагнітна буря: Вчені розповіли, скільки вона триватиме


Центр прогнозування космічної погоди NOAA попереджає про геомагнітні бурі, які триватимуть до вечора суботи 11 травня. Додаткові сонячні виверження можуть продовжити їх на всі вихідних, зазначають у NOAA.

Центр прогнозування космічної погоди пояснює, що геомагнітні бурі класифікуються за рівнем потужності – К-індексом. Його показники коливаються від 2 до 9. Що вищим є цей індекс, то сильнішою є буря та її наслідки й вплив на людей і техніку – зв’язок, електромережу, навігацію, радіо та роботу супутників.На 10 та 11 травня прогнозують магнітну бурю з активністю К-індексу 5 та 6 відповідно.

Ця серія спалахів на Сонці розпочалась 8 травня. Велике скупчення сонячних плям спричинило кілька помірних і сильних сонячних спалахів 9 травня. Принаймні п'ять із них були пов'язані з CME – вибухами плазми та магнітних полів із сонячної корони.

Одна з плям на Сонці, що привернула увагу вчених з NOAA, – AR3664. Зранку 9 травня вони зафіксували потужний вибух класу Х (найбільш інтенсивний). Пляма на Сонці простягнулась на 200 тисяч кілометрів, що у 15 разів більше за ширину Землі, пише Space.


Новий закон про мобілізацію: У Міноборони розповіли, що чекає на "обмежено придатних"

вівторок, 21 травень 2024, 0:30

Речник Міністерства оборони України, старший лейтенант Дмитро Лазуткін пояснив, що чекає на "обмежено придатних" після 18 травня - коли новий закон про мобілізацію вступив в силу. Про це він розповів в інформаційному дайджесті МОУ на Youtube-каналі. ...

Не всі та не у кожного: У кого й чому можуть забрати авто на потреби ЗСУ

вівторок, 21 травень 2024, 0:22

Згідно зі змінами, які запроваджуються новим законом про мобілізацію, тепер в Україні можуть безоплатно вилучати автомобілі в українців на потреби Збройних сил із матеріальним відшкодуванням після демобілізації. Однак забиратимуть авто не в усіх і за п...